Kiállításra hívunk: Meddig görbül még a tükör?

2018. március 23.

„Ha a világ tiszta lenne, nem létezne művészet” – írta Albert Camus, a Nobel-díjas francia író, filozófus. Péli Barna Húsdiszkont című kiállítása azt a világot tárja elénk egész kiállítóteret betöltő szoborcsoportjával, ami egészen biztosan nem tiszta és szép. Ez a mi világunk.

A Horizont Galéria előtt elsétálva az embernek elkerülhetetlenül megakad a szeme azon a groteszk látványon, amit a művész legújabb munkája nyújt. Péli Barna a Horizont Galéria művésze, 1972-ben született Nagyváradon, jelenleg azonban Budapesten él és alkotja sajátos szobrait. Művészi előadásmódja páratlan a hazai kortárs szcénában. A maga mérhetetlen nyersségével, provokatívságával már-már súrolja a transzgresszív és abjekt művészeit határát. Ezek az irányzatok a polgárpukkasztás művészeteként jelentek meg a 20. század legvégén, de nem olyan újdonság ez a művészettörténetben: gondoljunk csak bele, hogy mekkora port kavart Manet Olympiája az 1860-as években, vagy a múlt század kiemelkedő mozgalma, a dada. Mi mással lehetne meghökkenteni most az embert, ha nem azzal, hogy szembesítjük saját maga torz képével és életével?

A hierarchikus rendszerek befolyásolják életünk minden területét egy folyamatosan alakuló, formálódó szisztémban. A világnak ezt az oldalát kertelés nélkül vetíti elénk a szoborcsoport, amely egy „kirekesztett réteg” mozzanatait ábrázolja. Péli legyint egyet a hagyományos szobrászati bravúrokra: elhagyja a nemes anyagokat (mint a márvány vagy a gránit), leemeli szereplőit a piedesztálról, így mi is a részesei lehetünk egy megszokotton kívüli művészi világnak, ahol a tetovált, nyuszifüles embertől a kézfejben végződő lábakon álló fejig minden megtalálható. A szobrok önállóan is működnek, viszont „társaságba” kerülve tudják igazán konkrétan definiálni magukat. Nem frusztráló a jelenlétük – emberien megfogalmazott minden arckifejezés, ami megjelenik rajtuk és minden mozzanat, amit produkálnak. Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy ez a mű rólunk, emberekről szól. Akármennyire meghökkentő az igazság, vegyük a bátorságot, és nézzünk szembe vele Péli Barna fantáziáján keresztül!

A kiállítás kurátora Német Szilvi, a fotókat Biró Dávid készítette. A Húsdiszkont április 4-ig tekinthető meg a Horizont Galériában.

Szerző: Farkas Tiffany