Nádas Péter Világló részletek című műve az Aegon Művészeti Díj nyertese

2018. március 24.
Áramló emlékezet, egymásból induló és egymásba futó személyes történetek egy igazi nagyregényben - Nádas Péter Világló részletek című műve 2018-ban az Aegon Művészeti Díj nyertese.

“Megrendülve teszi le az ember ezt a több mint 1200 oldalas, két vaskos kötetre osztott monstrumot – azzal, hogy valami jelentős dologban volt része” – írja a Világló részletekről Radnóti Sándor, a zsűri elnöke.

Az idei a tizenharmadik Aegon Művészeti Díj. Magyarország legrangosabb, független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.

“A szakmai életünkben is elengedhetetlen, hogy időről időre megmérettessük magunkat. Azonkívül, hogy szert teszünk a szükséges szaktudásra, tapasztalatra, fontos lehet az is, milyen véleményt alkotnak arról, amit csinálunk. Ha megbízható emberek, kizárólag szakmai szempontok alapján döntenek egy díjról – az hiteles és jóleső visszajelzés egy pályája csúcsán lévő embernek éppúgy, mint egy pályakezdőnek. 13 évvel ezelőtt mi sem gondoltuk, hogy ennyire hiteles és sikeres lesz a Díj: nemcsak itthon, de külföldön is hivatkozzák.”  –  mondta Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadó alkalmából.

TÖBBSZÁZ MILLIÓ FORINT KORTÁRS IRODALOMRA

2018-ban is közel száz kötetet jelöltek a könyvkiadók – a shortlist a hét fős zsűri szavazatai alapján állt össze. Az idei tízes listán erős a líra és erősek a nők: 4:6 arányban versek és regények, női és férfi szerzők versenyéről szólt az idei év. Átfogó, visszatekintő, összegző és gyűjteményes művek jellemzik a jelölt műveket, izgalmas hősnők, önéletrajziság, és a közelmúlt eseményei lírában és nagyregényben is. Négy verseskötet és hat regény, összesen két kiadó – Magvető és Jelenkor – tíz kötete versenyzett a díjért.

A díjazott szerzőnek járó nettó hárommillió forint fölött évente több tízmillió forint értékű média-megjelenést hoz a Díj a nyertes mű, a jelöltek és kiadóik, tágabban a kortárs irodalom számára. Az Aegon Magyarország azóta, hogy a kortárs magyar irodalom elkötelezett támogatója lett, többszáz millió forintot költött a területre.

KÖZÉPISKOLAI PROGRAM, FESZTIVÁLJELENLÉT, KIADÓI SIKEREK

A tízes lista kötetei és a nyertes mű népszerűsítése mellett a díjalapító középiskolai tanároknak szóló oktatási segédanyagok elkészítését is segíti, valamint középiskolásoknak szóló irodalmi versenyt, fesztivál-programokat és irodalmi eseményeket is támogat.

“Ez a hatalmas regény témáira, felvetéseire, kis történetekre bontva tökéletesen alkalmas arra, hogy jól tanítható középiskolai tananyag legyen. A személyes történetek mellett benne van a történelem elmesélhetősége” – mondja Diószegi Endre középiskolai magyartanár, a zsűri tagja.

És valós üzleti eredményt hoz a Díj a kiadók számára: az első megjelenést több új is követi, a jelöltek és a nyertes szerzők korábbi műveire ismételt figyelem irányul.