Mi már láttuk: Monológok, bilógok, trilógok az RS9 Színházban

2018. március 30.
Egy elpusztult civilizáció romjai felett vajon hogyan idézhető fel az emberi társadalom? Cortés Sebastián rendezésében mindenképpen ironiával és a groteszk eszközeivel.

A Monológok, bilógok, trilógok Jean-Michel Ribes mindennapi szituációkat feldolgozó jelenetei az örkényi humort idézik meg, ahogyan szereplői az emberi létezés anomáliáit jelenítik meg. Olyan érvényes és általános problémákat dolgoznak fel, mint az idegengyűlölet, a korrupció vagy az önmagunkhoz és környezetünkhöz való eltorzult viszonyunk. Mindezt úgy, hogy a felismerés csak mosolyt csalhat az arcunkra.

A darab három szereplője a közönséggel vagy az egymással folytatott párbeszédek során olyan tulajdonságokat vállal fel, amit mi a való életben előszeretettel rejtegetünk. A politikus nyíltan beismeri, hogy a médiában való jelenlétéért komoly pénzeket fizetett, az elhagyott nő csalódottságában egy egész várost zúz össze, a házaspár kapcsolatuk megmentése érdekében terapeuta helyett betörőt bérel fel. “Tudom, hogy más a helyzetünk, én itt ülök, te meg kapaszkodsz a korlátba és lógsz a levegőben… de Guy, tudod milyen ritkán van két fél ugyanazon a szinten egy kapcsolatban, főleg szakításkor…” – mondja az unott barátnő az erkély korlátjába csimpaszkodó exének.

Az RS9 Színház földalatti pincetermében régi matracok és lyukas gumicsónakok fekszenek egymáson, a fal mellett gazdátlan kapu és ruhásszekrény áll, a földön mindenütt cipők hevernek. Posztapokaliptikus és groteszk látvány, ami olyan teret teremt, ahol a káoszban mégis minden tárgynak szerepe van. A hétköznapi jelmezek pedig egy-egy szereppel együtt néha gazdát is cserélnek.

Bach Zsófia, Kathy Zsolt és Makray Gábor is úgy cserélgetik a különböző karaktereket, mint magukat a jelmezeket, olyan hitelesen, hogy általuk minden újabb és újabb személyiség egy teljesen más embertípust fest le. Zsófia a Széttrancsírozni Velencét című jelenetben kézzelfogható energiákkal teszi a földdel egyenlővé Velencét egy szerelmi csalódás hatására, Zsolt és Gábor pedig hajótöröttként hol a gróf, hol a pincér szerepébe bújnak, míg végül mi is elbizonytalanodunk, hogy mi lehetett az eredeti felállás.

Cortés Sebastián rendezése nem csak a kerettörténetet adta a jelenetekhez, hanem rengeteg olyan apróságot, ami humorossá és kreatívvá teszi az előadást.

Rendező: Cortés Sebastián
Szereplők: Bach Zsófia, Kathy Zsolt, Makray Gábor
Fordító: Gulyás Adrienn
Menedzser: Babus Dóra, Kovács Brigitta
A következő előadás: 2018. április 24. (kedd), 19:30
Helyszín: RS9 Színház, Budapest, Rumbach Sebestyén utca 9.
A jegyedet ITT vásárolhatod meg.

Fotók: Toldy Miklós