Az irodalom világnézet – Juhász Anna irodalmi notesze

2018. május 24.
Hamarosan a Marie Claire szárnyai alatt útjára indul a Pura Poesia, egy online videoblog, amely itthon egyedülálló módon hirdeti: az irodalom világnézet. A Pura Poesia egy-egy adásában Juhász Anna irodalmár a saját otthonába invitálja a vendégeit, akikkel kedvenc verséről, az irodalomhoz fűződő viszonyáról beszélget.

Így épül az az Irodalmi notesz, amelynek vendégei között vannak ismert művészek és érdekes, hétköznapi emberek is, akik a 15–20 perces beszélgetések alkalmával őszintén, humorral, versekkel, történetekkel fűszerezve mesélnek irodalmi élményeikről. Nézzétek meg a művészeti projekt intróját most! Az első videót pedig a Marie Claire Facebook-oldalán láthatjátok június 7-én, csütörtökön. Anna vendége Trokán Nóra színművész lesz.

Honnan jött az ötlet, hogy irodalmi videókat csinálj?

Általában élő műsoraim vannak Budapesten, különböző helyszíneken, ahol sikerült egy igazi kis közösséget létrehoznom a nézők tagjaiból.  Egy este akár 800 ember is eljön ezekre a rendezvényekre, amelyeken más-más témákról beszélgetünk, de a középpontban mindig az irodalom áll. Szerettünk volna még több embert megszólítani, új közönséget találni, amelyhez egy online felület a legjobb platform.

A felvételek helyszínéül a saját lakásodat választottad. Nem félsz a privát szférádba beengedni a nézőket?

Egyáltalán nem. Szerettem volna a videókban valamit megmutatni az életemből. A beszélgetések nem egy előre berendezett díszletben folynak, hanem a saját nappalimban, a könyvespolcom előtt. Azt gondolom, a hitelességben nagy erő van, csak jó dolgot szülhet. Mi tényleg így élünk, a könyvek meghatározó szerepet játszanak az életünkben.

Hogyan választod ki az beszélgetőpartnereidet? Tudod róluk, hogy szeretnek olvasni, ismered a kedvenc versüket?

Eddig, ha bárkivel leültem beszélgetni, rövid idő alatt elő tudtam belőle csalogatni az irodalomhoz fűződő emlékeit. Az olvasás élménye közös kapcsolódási pont lett közöttünk. A vendégeim kiválasztásánál volt, hogy biztosra mentem, és előre felkészültem belőle. De több olyan vendégem is akadt, akik esetében szerettem volna magamnak is meglepetést okozni, és az improvizáció eszközével tenni izgalmassá a beszélgetést. Természetesen róluk feltételeztem, hogy a világuk közel áll az enyémhez, lírai alkatok, szeretnek olvasni.

Az internet a klasszikus olvasási élmény ellentéte, a gyors információszerzés terepe. Milyen érdekes, hogy pont ezt az eszközt választottad az olvasás népszerűsítéséhez, hiszen ezeknek az interjúknak van egy figyelemfelkeltő üzenetük is.

Azt gondolom, a mai világban az internet egy hatalmas lehetőség az értékek közvetítéséhez.  A saját közösségi oldalamra gyakran teszek ki verseket és látom, hogy az ismerőseim elolvassák őket. Ma élő estet sem lehet úgy szervezni, mint 10 évvel ezelőtt, minden az interneten keresztül zajlik. De a közvetítendő tartalmat mi állítjuk össze, és sok emberhez szeretnénk eljuttatni az üzenetünket. Az olvasás a mai világban is rengeteget tud hozzáadni a személyiségünkhöz, meg tudja változtatni a társas kapcsolatainkat, magabiztossá tesz.

A Pura Poesia/Irodalmi noteszről mindent megtudhattok a Facebook -oldalukon!

A videókat a Marie Claire oldalán találjátok majd, és időről időre beszámolunk a vendégekről, beszélgetésekről a Marie Claire online felületén.