Kiállításra hívunk: Art Capital – Vissza a természethez!

2018. június 09.
Szentendre - hűen a „képzőművészet magyar fővárosa” címéhez - idén is megrendezi az ország legnagyobb és legmenőbb művészeti fesztiválját: az Art Capitalt. 16 napon keresztül várja a látogatókat Szentendre belvárosának megannyi múzeuma, galériája és kiállítótere. A 24 kiállítás mellett számos érdekes program található még a listán: színházi előadások, koncertek, irodalmi estek.

Az idei Art Capital központi témája a modern ember és a természet közötti viszony, a kert-kultusz felidézése. A kertek egyszerre mondhatók mesterségesnek és természetesnek, minden korhoz és kultúrához sajátos kerttípusok társíthatók. Az őskorban kizárólag funkcionálisan, termesztésre használták a kerteket, míg az ókorban már a szórakozással és vallással is egybekötötték őket. Az európai kultúrában a francia és angol kertépítészettel teljesedett ki a 16. században, az ember mégis inkább távolodott a természettől. A művészettörténet, de a kultúr-, és filozófiatörténet egészében is meghatározóan jelen van az ember és természet kapcsolata. A kortárs művészetre jelenleg is nagy hatással van ez a kérdéskör, ugyanis az antropocén (legújabb javasolt földtörténeti kor) művészeti diskurzusba kerülésével újra felélénkítette a természet felé fordulás igényét. Az Art Capital kiállító művészei között találunk olyat, akik anyagában vagy témájában nyúl vissza a természethez, de sokan újragondolnak olyan ikonikus motívumokat is, mint például a bibliai Paradicsom. Több helyen bukkannak fel korábbi Velencei Biennálés vonatkozások, valamint olyan aktuális problémák feldolgozásai, mint a menekültválság vagy feminizmus. Német, cseh, francia, román, spanyol, holland és még sorolhatnám hány nemzet művésze állít ki idén is a hazai alkotók mellett, ami bizonyítja az Art Capital nemzetközi szintéren való helytállását. Nézzünk hát néhány top kiállítást az idei év felhozatalából!

Csiszolatlan gyémántok – MűvészetMalom   

Több generáció szemléletén, több médiumon, gesztuson és kultúrán keresztül követhetjük, hogy mi is folyik ma a kortárs művészetben. A kiállítás azonban egy egységes identitással lefedi ezt a diverzitást. Disztópiák és utópiák, embertelenségek, posztapokaliptikus víziók, valósággal való kísérletezés, kultúrpolitika. A kiállító művészek között: Szűcs Attila, Tranker Kata, Justin Mortimer és még sokan mások.

Mohau Modisakeng: Átkelő – Szentendrei Képtár

A dél-afrikai származású képzőművész első alkalommal állít ki hazánkban, emellett pedig hivatalosan ő nyitja meg az Art Capitalt este 19 órakor. Egy 3 videóból álló videóinstallációval és a hozzá tartozó printekkel mutatkozik be Magyarországon kiállítása, ami főként az afrikaiak társadalmi helyzetével, posztkoloniális problémákkal foglalkozik.

Szabó Klára Petra és Szvet Tamás: Organika – Ámos Imre-Anna Margit Múzeum

A művészek első közös kiállítása a művészet és a kert, kertészkedés párhuzamára hívják fel figyelmünket. Amint belépünk az ajtón, Szvet Tamás pszeudokertje késztet interaktivitásra, emellett a többi teremben Szabó Klára Petra animációi nyújtanak lenyűgöző látványt.

Boros Viola: Saját Éden – Ilosvai gyűjtemény

Boros Viola belső térben újrateremtett saját kertje igazán dinamikus és intenzív látvány lehet a látogatók számára. A neoncsövek, művirágok modernsége szembehelyezkedik a csendélet, növényi ornamentika hagyományával, ezáltal létrehozva a 21. századi Édent.

Jegyvásárlásról és a további programokról részletes információ az http://www.artcapital.hu oldalon!