Kiállításra hívunk: Elstartolt a Budapest Art Week

2018. április 17.
Idén immáron 3. alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Art Week. Most összegyűjtöttünk három igazán izgalmas tárlatot amivel betekintést nyerhetünk az ukrán képzőművészetbe, a budapesti hétköznapokba és egy izgalmas tér-idő torzulásba is.

Többek között izgalmas tárlatvezetések kiemelkedő kurátorokkal, művészettörténészekkel, művészekkel való beszélgetések, vezetett túrák, workshopok, filmvetítések és performanszok találhatók a programlistán. 96 kiállítás tekinthető meg, amelyek közt található egyéni és csoportos, kortárs és nagy művészettörténeti korszakot egybefogó, képző- és iparművészeti, építészeti és fotókiállítás is. Aki kíváncsi arra, hogy mi áll egy-egy munka mögött, hogyan tevődik össze egy alkotói folyamat, az utolsó napon betekintést nyerhet a város különböző műtermeibe (L Art Open Studios – LAOS, Art Quarter Budapest, Eleven Blokk…) a Nyitott Műtermek Délutánján, ahol maguk a művészek vezetnek be saját világukba.

A tág határok között mozgó Art Week-en bárki találhat magának kedvére való programot, aki egy kicsit is nyitott és hajtja a kíváncsiság. Kedvcsinálóként választottunk a jobbnál jobb kiállítások közül néhány időszaki tárlatot, amit mindenképp érdemes útba ejteni. Ugorjatok fejest Budapest művészeti világába csupán egyetlen karszalaggal! Még nem késő beszerezni jegyeiteket/bérleteiteket!

Permanens forradalom – Mai ukrán képzőművészet (Ludwig Múzeum)


Fotó: Glódi Balázs / Ludwig Múzeum

Az elmúlt évtizedekben rengeteg megpróbáltatáson átesett Ukrajnáról az információink manapság nem túl tiszták. Közel 30 éve függetlenedett, forradalmak és lázadások sorozatain esett át, elcsatolták a Krím-félszigetet, a keleti részén az országnak (Donbasz) pedig most is háború folyik. De hogyan éli meg mindezt a lakossága? Megrázó őszinteséggel válaszol munkáikon keresztül az ukrán kortárs művészeti szcéna megannyi művésze, akik ezzel az erős tárlattal mutatkoznak be hazánkban először. Számos médiumon (fotó, videó, installáció, festmény, grafika) át sorakoztatja fel a kiállítás azokat a törekvéseket, tematikákat, amik az 1980-as évektől kezdve jelen voltak és vannak az ukrán művészetben. Mély társadalmi problémák és következményeik, városok és generációk „összeomlása”, de az erőszak több formája is sokszor visszaköszön az alkotásokon. Hol a munkák szerénysége, hol monumentalitásuk, hol súlyuk vagy éppen a keserű humor az, ami magával ragad ezen a hatalmas tárlaton. Nagy lélegzetvételű kiállításról van szó, de mindenképp megéri a ráfordított időt!

Csurka Eszter – Ezt most rám bízod? (Godot Galéria)

„Rohan a rohanás, árkon-bokron át” – Fodor Ákos szavai jellemzik leginkább azt az állapotot, amit Csurka Eszter festményei idéznek ezen a kiállításon. Az állandó mozgás elszemélytelenedett szereplői nincsenek pillanatba foglalva, az egyetlen nyugodtság a képeken a tér. Ez az ellenpont emeli ki dinamikájukat, de ezen kívül a színek használata és a különböző ecsetkezelések is jelentősen befolyásolják azt. Homogén szürke felületek váltakoznak vibráló, sajátos színkompozíciókkal, a tudatosan expresszív ecsetvonások pedig tiszta színfoltokkal.  Mélyedjetek el egy kicsit a tér-idő torzulásban!

A Budapest Art Week kiállítása – Itt van a város, vagyunk lakói (Budapest Projekt Galéria)

Martin Wanda és Martin Gábor fotói

Idén a BAW két önálló tárlattal is készült, ezek egyike a Cseh Tamás híres dalszövegét magán viselő kiállítás, az Itt van a város, vagyunk lakói. Budapest önálló entitását, állandó nyüzsgő metropolisz jellegét a város közösségein keresztül mutatja be ez a fotókiállítás. A fotók a ’70-es évektől napjainkig dokumentálják városunk hétköznapjait, éjszakai életét, lakóit és megannyi megfoghatatlan dolgot, amitől Budapest Budapest. Természetesen ahány ház, annyi szokás – ezen a kiállításon a kiállító művészek perspektíváiból szemlélődhetünk.

 

További információk: https://www.bpartweek.hu/hu/