Magyar filmdömping a szarajevói filmfesztiválon

2018. augusztus 09.
Péntektől egy hétig a balkáni térség legfontosabb filmfesztiválján hódítanak a legújabb magyar alkotások. A szarajevói seregszemlén hét magyar film indul a Szarajevó Szíve díjakért a különböző versenyprogramokban.

A játékfilmek versenyébe Szilágyi Zsófia Cannes-ban már díjazott Egy nap című alkotása kapott meghívást. Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor Programjában készítette el játékfilm rendezői bemutatkozását egy háromgyerekes anya percekre beosztott idejéről, a főszerepben Szamosi Zsófia.

A dokumentumfilm versenyben három magyar alkotó indul. Bogdán Árpád Gettó Balboa címmel készült legutóbbi filmjének középpontjában a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli élete, és kettőjük kapcsolata áll.

Csuja László Kilenc hónap háború című magyar-katari koprodukcióban készült alkotása egy 23 éves srác története, aki kárpátaljai magyarként kilenc hónapig harcol az orosz-ukrán háborúban.

Zurbó Dorottya a Filmalap Inkubátor Program támogatásával készítette Könnyű leckék című első önálló rendezését. A napokban a locarnói filmfesztiválon debütáló film egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon.

A rövidfilm versenyben lesz Láng Orsolya, a MOME Animációs tanszékén készült diplomamunkája, a Szezon után című alkotás nemzetközi premierje.

A diákfilmek között versenyez Kiss Hajni Last Call és Kovács István Ostrom című alkotása, mindkettő a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült. Kiss Hajni tavasszal a budapesti Friss Hús filmfesztivál fődíját, míg Kovács István a különdíjat nyerte el, a nemzetközi közönség először Szarajevóban láthatja a filmeket.

Rögtön a locarnói világpremiert követően a szarajevói filmfesztivál nagy presztízsű Fókusz programjában is bemutatkozik Milorad Krstic akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs mozifilm.

Az elkészült filmek mellett izgalmas és nemzetközi érdeklődésnek örvendő, még fejlesztésben lévő filmterveket és már forgó filmeket is bemutatnak a magyar alkotók a szarajevói filmfesztivál CineLink elnevezésű programjain a nemzetközi szakmának. Bakony Alexa, Fabricius Gábor és Nagy Dénes rendezők mutatják be készülőben lévő alkotásaikat Szarajevóban.