A könyv, amelyen keresztül először leshetünk be a magyar szellemidézés világába

2018. augusztus 28.
Az idei Könyvhétre megjelenő Lelkek iránytűje egészen különleges kiadvány a friss, ropogós írott zsengék között. Pelle János dokumentumregénye a szellemek világát idézi meg, mégpedig négy korabeli, egykor legendás hírű, de a 21. század emberének nagy eséllyel ismeretlen spiritiszta szerző megtapasztalásai, és korabeli feljegyzésein keresztül.

Pelle János: Lelkek iránytűje, dokumentumregény a szellemek világáról

A Lelkek iránytűje című kötet több okból is különleges, misztikus, ugyanakkor vitathatatlanul tényszerű, a dokumentumregények műfajában mutatja be a szellemek világát. Mindezt Magyarországi viszonylatban páratlan módon teszi, egyszerre öleli fel a hazai spiritizmus, a teozófia és az antropozófia hármasának történetét, rég elhunyt, a területen legendás alakoknak számító nagy nevek feljegyzésein keresztül…

Az első mondat: „Az orromig sem láttam.”

A történet: Az író a Visegrádi utcai Psyché antikvárium alkalmazottjaként részt vett az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet könyvtárának felszámolásában, és ott bukkant rá a regény alapanyagára. A feljegyzések, a megidézett szellemek valós eseményekről számolnak be, mint például 1903-ban Obranovics Sándor szerb király megölése Belgrádban, vagy az 1910-es ököritófülpösi tűzvész. A kötetben eredeti beszámolót olvashatunk Hitler szellemi ihletőjének magyarországi működéséről, valamint Matuska Szilveszter biatorbágyi merényletének hátteréről is. Török Sándor, a jeles író és antropozófus, az 1944-ben a Zsidó Tanács tagja volt. Írásából kiderül, hogy a velejéig gonosz Ahrimán szellem megtestesülésének tartotta a Führert, és természetfölötti erő is közreműködött abban, hogy Horthy 1944 június végén úgy döntött: felfüggeszti a budapesti zsidók deportálását.

Az erőssége: A kis kötet erőssége, hogy a letűnt idők izgalmas mozzanataira, a történelem viharos időszakaira, legfőképp pedig a szellemek rejtelmes világára kíváncsi jelenkori olvasóknak tálcán kínálja a „betekintés” lehetőségét és luxusát. A Spektrum csatorna és társainak korában el vagyunk kényeztetve, de a spiritizmus, a teozófia és az antropozófia szűken vett, magyar triójára vonatkozóan eddig nem sok részletes információt lelhettek fel a szegmens rajongói. A három szellemidéző irányzat egészen lüktető, izgalmas múlttal bír Magyarországon, a kötet pedig ezt járja körül, bemutatva, hogy hogyan is működtek egymástól elkülönülve, és a művelői között gyakori konfliktusokkal kísérve.
A dokumentumregény négy, valóban élt szereplő sorsát idézi fel, mégpedig saját írásaik alapján. Így a betűtengeren keresztül szépen lassan kibontakozik a hazai spiritizmus legendás alakja, dr. Grünhut Adolf, követője, Tóvölgyi Tituszt, Chengery-Pap Elemér és az antropozófus Török Sándor képe is. A szellemek világa és a múlt iránt fogékony olvasó megismerheti e négy szereplő az 1867-es kiegyezéstől egészen 1944-ig ívelő pályáját, egészen kivételes közelségbe hozva a kor drámai történéseit, a terület „élharcosainak” napi szintű harcait és kudarcait. A korabeli szellemidézés izgalmas, rejtélyes pillanatait és a magyar történelem baljós eseményeit tárja úgy elénk a szerző a négy „egykori szerzőtárs valós szellemi optikáján” keresztül, ahogyan erre még nem láttunk példát.

Az íróról: Pelle János 1950-ben született, az ELTE magyar-francia szakán végzett, író, történész, újságíró. Egészen komoly kiemelkedő irodalmi és történeti munkásság áll a háta mögött, mutatjuk, hogy a 20. század történelmi viharai iránt fogékonyak, honnan is emlékezhetnek a nevére.

Minerva kiadó, 2490 Ft

Fotó: Kovalovszky Dániel