Ezeket a dokumentumfilmeket láthatod Verzió fesztiválon!

2018. november 05.
Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált november 6-án este 7-kor a Trafóban. A nyitófilm a Kilenc hónap háború, Csuja László Szarajevóban díjazott dokuja lesz.

Kafiya, a Marie Claire novemberi címlapsztárja, a Könnyű leckék című dokumentumfilm főszereplője

November 6-án indul az egyetlen hazai emberi jogi tematikájú dokumentumfilmes fesztivál, melyet idén 15. alkalommal rendeznek meg. A 15. Verzió november 6. és 11. között Budapesten, november 15. és 25. között Pécsett, Szegeden, és idén először Kecskeméten mutat be válogatást az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből. A fesztivált idén Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója nyitja meg. Az UNICEF hazai bizottsága a gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő kampányokat szervez. Ez már csak azért is érdekes, mert a szervezet az idei Verzió gyerekjogi témájú programjának megvalósításában együttműködő partner.

A 15. Verzió Nemzetközi Filmfesztivál nyitóeseményének helyszíne ismét a Trafó Kortárs Művészetek Háza lesz, ahol Csuja László első dokumentumfilmjével, a Kilenc hónap háborúnak a magyar premierjével veszi kezdetét az emberi jogi filmes program. Csuja dokumentumfilmje egy kárpátaljai fiú felnőtté válásának története: Jani otthagyja családját, hogy az ukrán hadseregben szolgáljon. Míg édesanyja visszavárja fiát, Jani csak a függetlenségre vágyik. A rendező első játékfilmjével, a Virágvölggyel párhuzamosan készítette el dokumentumfilmjét, mely a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját.

Magyar dokuk a 15. Verzió programjában

Egy thriller minden izgalmát hozza Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje, mely az emberkereskedelem jelenségét vizsgálja egy rabszolgaként dolgozó nő történetén keresztül. A film főhőse Maris, aki egy évtizede egy család háztartási szolgája. A forgatás másfél éve alatt lassan bizalmába fogadja a rendezőt és úgy dönt, megszökik a kegyetlen elnyomásból. A megrázó alkotás az első magyar egész estés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A film világpremierjét az amszterdami IDFA-n tartották, majd nemzetközi fesztiválkörútra indult, ahol sorra kapja az elismeréseket. Elnyerte a Magyar Filmkritikusok legjobb dokumentumfilmjének járó díját. A film hazai forgalmazója az ELF Pictures.

KÖNNYŰ LECKÉK / hivatalos előzetes (12) from ELF Pictures on Vimeo.

Könnyű leckék címmel rendezett filmet Zurbó Dorottya (A monostor gyermekei) egy 17 éves lányról, aki a gyermekházasság elől menekült el Szomáliából. Kafia azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. Megtanulja a nyelvet, elkezd modellkedni és munkát vállal az iskola mellett. A film mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít a szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának fontos eleme volt, hogy új életet kezdhessen Európában. Az ironikus című és megkapó hangulatú film meghívást kapott a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójába és a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjába is. A film hazai forgalmazója az ELF Pictures.

A Nagyi projekt szellemes és pimasz hangvételű, rendhagyó road movie, három huszonéves egyetemista és nagymamáik – egy angol kém, egy náciszimpatizáns német táncosnő és egy magyar holokauszt-túlélő – időutazása a huszadik század történelmébe. Révész Bálint rendező hét éven át forgatta a filmet, mely az eltűnőben levő generációval való párbeszéd fontosságát hangsúlyozza. A film hazai forgalmazója az ELF Pictures.

Az ellenség gyermekei – Edith Eva Eger címmel rendezett Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot két alkotója dokumentumfilmet az elismert amerikai pszichológusról, aki évtizedeken át magában tartotta történetét. Aznap, amikor a szüleit meggyilkolták Auschwitzban, a koncentrációs tábor hírhedt náci orvosának, Joseph Mengelének kellett táncolnia a Kék Duna keringőre. Rájött, hogy csak akkor segíthet másoknak feldolgozni traumáikat, ha előbb ő is szembenéz legsötétebb félelmeivel.

Ne bámuljanak már! Balla Dávid filmjében, egy inkluzív színházi előadás során öt nő beszél a vágyairól, a nőiségről és hogy hogyan találhatjuk meg a helyünket az életben. Megismerhetjük a különbözőségüket, hogy hogyan gondolkoznak ők más emberekről, a színészetről és, hogy mindezek mennyire függnek attól, ha valaki épnek, vagy sérültnek születik.

A te neved a budapesti Szent Egyed katolikus közösség tagjairól szól, akik rászorulókon segítenek. Domokos János filmje három hajléktalan sorsán keresztül próbálja bemutatni a szolgálatot magát, annak motivációit, nehézségeit, örömeit. Tudják, hogy ezek az emberek tele vannak ellentmondással, de hiszik, hogy ezeket az ellentmondásokat egy másik ember barátsága, szeretete képes feloldani.

A Varsói Szerződés csapatai 1968 augusztusában megszállták Csehszlovákiát. Az akkori eseményeket feldolgozó Megszállás 1968 dokumentumfilmes projekt a „baráti” hadseregek katonáit, illetve a csehszlovák megszállás idején szerzett tapasztalataikat, gondolataikat és feladataikat mutatja be kollektív-szubjektív módon. A Piros rózsa című magyar részt Dombrovszky Linda rendezte.

Papp Gábor Zsigmond (Kémek a porfészekben, Ketten Párizs ellen) új filmjében, a Kettévált országban 20 közismert magyar művész – 10 jobboldali(nak mondott) és 10 balliberális(nak mondott) író, rendező, színész, zenész beszél a rendszerváltásról, és arról, hogy mi történt itt velünk az elmúlt 30 évben. Szereplők: Alföldi Róbert, Dörner György, Eperjes Károly, Fekete György, Fischer Ádám, Jankovics Marcell, Kerényi Imre, Koncz Zsuzsa, Konrád György, Máté Gábor, Medveczky Ádám, Mezey Katalin, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Röhrig Géza, Sára Sándor, Spiró György, Szörényi Levente, Szőcs Géza, Tarr Béla.

A KARMÁK/BAGázs Chilton Flóra filmje, amely a két Pest megyei romatelepen dolgozó Bagázs munkáját mutatja be. A szervezetet ügyvédek és szociológusok alapították, hogy változást hozzanak a két közösség életébe. Megjelenésük óta a közösségek egy része hisz abban, hogy közös munkával képesek változtatni jelenlegi, reménytelennek tűnő helyzetükön.

15. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
Budapest: 2018. november 6-11.
Toldi, Művész, Kino Café, Blinken OSA, CEU, Trafó
Pécs, Szeged, Kecskemét: 2017. november 15-25.
A nyitóvetítést beszélgetés követi Csuja László rendezővel.
A 15. Verzió Filmfesztivál nyitóeseményére jegyek korlátozott számban kaphatók. Jegyinformáció a TRAFÓ weboldalán.