Klippremier: Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint – San Francisco

2019. január 03.
Nem egy amerikai város, hanem a Duna és a nyüzsgő Budapest adja a hátteret Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint legújabb, San Francisco című klipjéhez. A dal a világban fellelhető számtalan csodáról szól, melyek felfedezéséhez azonban elengedhetetlen, hogy olykor felnézzünk a telefonunkból, s elhagyjuk a virtuális valóságot.

Harcsa Veronika énekes és Bálint Gyémánt gitáros még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Később Veronika Brüsszelben, Bálint Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig hét lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik. Új albumuk, a Shapeshifter február elsején jelenik meg, ennek egyik felvezető dala a San Francisco, melyhez Brautigam Bertold irányításával forgattak klipet.

„Egy barátom mondta egyszer, hogy egy albumon a második a legfontosabb dal.  Mi a San Franciscót választottuk másodiknak a februárban megjelenő lemezünkön, mert ez a legderűsebb pontja az albumnak, és az egyik legdallamosabb is. A szöveg arról szól, hogy mennyi csoda van még a világon, amiket nem próbáltunk ki, legyen szó egy egzotikus gyümölcs megkóstolásáról, egy jó magas hegycsúcs megmászásáról vagy San Francisco bebarangolásáról. A dalban ki is mondom, hogy ezek a kalandok engem jobban érdekelnek, mint amit az amúgy folyton szorongatott okostelefonom képernyője és a virtuális valóság nyújt. Ezért is választottunk olyan helyszínt a klipnek – az A38 hajó üvegkalitkáját -, amit körülvesznek az elemek, és körülvesz maga a mozgás és az élet.” – meséli a számról Harcsa Veronika. A dal különlegessége, hogy igazi csapatmunkában készült. „Ez az egyik első olyan kompozíciónk, amely megosztva íródott, tehát a zenéért én, a szövegért pedig Veronika felel. Sosem gondoltam volna, hogy képes lesz ennyire organikusan megszólalni, teljesen új karaktert kapott az énektől, nagyon boldog vagyok a végeredménnyel. Talán ez az a dal, amely a leginkább szimbolizálja zeneileg az alakváltásunkat, ahogyan duóból teljes zenekarrá növekszünk” – tette hozzá Gyémánt Bálint.

Veronika és Bálint a berlini Traumton Recordsnál megjelenő lemezének címe, a Shapeshifter is utalás arra, hogy ezeket a dalokat nem duóban, hanem egy belga ritmusszekcióval kiegészülve rögzítették. A két új zenésztársat, Nicolas Thys bőgőst és Antoine Pierre dobost Harcsa Veronika még brüsszeli tanulmányai során ismerte meg. A Quartet tavasszal európai, majd júniusban magyarországi turnéra indul, melynek budapesti állomása a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lesz.

És még egy fontos infó: Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet: Shapeshifter lemezbemutató június 27-én a Müpában. Bővebb infó ITT!

Fotó: Glódi Balázs