Csodaországba kalauzolnak az autista fiatalok rajzai

2019. január 05.
Autista fiatalok rajzaival, Kosztolányi Dezső fordításában jelentette meg Lewis Carroll Alice Csodaországban című világhírű könyvét a POKET. A karácsonyra megjelent kötet a történetben szereplő csodavilág mellett bemutatja az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásain alkotó autista fiatalok különleges világát is.

Karácsony apropóján mutatta be legújabb – sorban a tizedik – könyvét a zsebben elférő könyveket közterületi automatákon keresztül terjesztő POKET. Az Alice Csodaországban különlegessége, hogy az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásain alkotó fiatalok – Kalocsai Nóra, Bihari László, Varga Máté, Kiss Péter, Szappanos István, Nótár Imre és Zoltán Gábor – rajzai díszítik a kötetet. Az Autistic Art Alapítvány 10 hazai civil fenntartású autista lakóotthont támogat és 6 lakóotthonban egyedülálló művészetterápiás programot is működtet. Ezeken a foglalkozásokon a fiatalok szabadon rajzolhatnak, itt születnek azok a grafikák is, amelyek a könyvben is megtalálhatóak.


A kötet nagykövete Gryllus Dorka, aki egyben az Autistic Art Alapítvány jószolgálati nagykövete is. „Örömmel vállaltam a felkérést, hiszen az Alice Csodaországban népszerű történet, a rajzokkal kiegészítve pedig a könyv egészen különleges élményt nyújt az olvasóknak, és sokakat elkalauzolhat az autizmussal élők különleges világába is” – mondta Gryllus Dorka.

Vecsei H. Miklós, a POKET zsebkönyvek alapítója elmondta: „Azért indítottuk el a sorozatot, mert szeretnénk, hogy ismét divatba jöjjön a könyvolvasás. Az Alice Csodaországban pedig Kosztolányi Dezső fordításában és az autizmussal élő fiatalok rajzaival együtt egy teljesen egyedi élményt ad az olvasóknak.  Az autisták nehezen hozzáférhető világa sokszor éppen annyi meglepetést tartogat, mint az Alice Csodaországban megannyi eseménye.”


Az autizmussal élő fiatalok rajzait Petényi Z. Tibor grafikusművész illesztette a könyvbe. „Tiszta és magától értetődő folyamat volt számomra a történet Autistic Art-alkotásokkal való illusztrálása. Adta magát, hogy melyik alkotótól kölcsönözzük Alice karakterét, a furcsa állatokat, épületeket, növényeket vagy csak azt, hogy miként mutassunk meg egy kiabálós, csörömpölős hangzavart” – mondta Petényi Z. Tibor.


Minden szempontból különleges kötet a jelenlegi formában megjelent regény, hiszen a könyvek megvásárlásával egy jó ügyet, az Autistic Art Alapítvány munkáját támogatják az olvasók.