Az elmúlt évek legizgalmasabb magyar projektjei

2017. december 07. |

Felidézzük az elmúlt évek legizgalmasabb divat és társadalmi felelősségvállalás kapcsolatát hirdető projekteket, amelyek az autizmusra fókuszálnak.

Az elmúlt év legemlékezetesebb projektjeit, arcait, intézményeit, helyeit és eseményeit gyűjti össze évről évre a Highlights of Hungary. Szavazatainkkal aztán mi is részt vehetünk 2017 kreatívjainak nemes versenyében. A jelöltek listáját majd januárban ismerhetjük meg (a nevek megjelennek a marieclaire.hu-n is), a legjobb magyar kreatív projektekről pedig idén is neves kurátorokból álló testület dönt: Bagi László, a Forbes újságírója, Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője, Hitka Viktória képzőművész, Horváth Dorka újságíró, a BOOKR Kids alapítója, Liptay Gabriella közgazdász-szociológus, Martinkó József építészet- és dizájnkritikus, az Octogon magazin főszerkesztője, Megyesi Zsuzsa art director, Szűcs Péter újságíró, a PetersPlanet.travel blog alapítója, Takács Ákos, a Red Bull Magyarország marketingvezetője és Trellay Levente, a Telep Art Agency art directora.

Amíg a 2017-es jelöltekre várunk, addig érdemes visszaemlékeznünk a legizgalmasabb projektekre, amelyek az autizmusra fókuszálnak.

Maacraft

Az alkotóműhelyben, amelyet a Miskolci Autista Alapítvány hozott létre, dizájnerek és autista fiatalok együtt készítenek nívós termékeket. A dizájn segítségével szeretnének fiatal autista felnőtteket képezni, munkához segíteni. A Maacraft egy design érzékeny szociális vállalkozás, ami Miskolcon vette kezdetét, 2012-ben. Az azóta programmá nőtt kezdeményezés célja, hogy a design segítségével fiatal autista felnőtteket képezzenek és munkához segítsenek.

A Miskolci Autista Alapítványon belüli terápiás foglalkoztatás bevált rendszeréhez kapcsolódó műhelyt magasan képzett alkotó szemléletű emberek fémjelzik. A program célja a rehabilitáció mellett az, hogy a sérült fiatal munkavállalók szerethető és befogadható termékeket állítsanak elő, melyek egyben a vásárlóknak is egyaránt tetszenek. maacraft.org

Autistic Art Alapítvány

A Mosoly Otthon Alapítvány által autisták lakóotthonaiban indított művészeti foglalkozásokon noteszek, sálak, pulóverek születnek. Az alkotásokra épül az alapítvány Autistic Art nevű márkája.

“A Mosoly Otthon Alapítvány által 6 különböző autista lakóotthonban indított művészeti foglalkozások keretében design tárgyak születtek idén: noteszok, sálak, pulóverek . meséli Pistyur Veronika. – A foglalkozások keretében létrejött alkotásokra épül az alapítvány Autistic Art Alapítvány elnevezésű márkája, amely a rajzok felhasználásával egyedi, magas minőségű termékeket hoz létre, s a bevétellel az otthonok fennmaradását támogatja. Csak szeretni lehet azt a professzionalizmust és kreativitást, ahogy ez a márka útra indult. ” shop.autisticart.hu

Perceptual Thinkers

Ez a kifejezés tömören összefoglalja, miben különbözik egy autizmussal élő- és egy tipikus ember gondolkodása. Amíg az előbbi csoportot az érzékelés alapú, addig az utóbbit a konceptuális kogníció jellemzi. A létrejött koncepció erre a különleges eltérésre reflektál. A megvalósult terv egy öltözék együttes, melynek célja, hogy rámutasson az autizmussal élő emberek érzékelés alapú gondolkodására, az azzal járó viselkedési zavarokra.

A szett elsősorban, mint ‘design for all’ termék működik. Tehát mind a tipikus, mind a specifikus felhasználók számára használható. Önmagukban ezek érdekes arányú ruhadarabok, amelyek azonban rendelkeznek plusz funkciókkal, szimbolikus tartalommal. A kollekciót a Design Hét Budapesten vehettük szemügyre idén októberben először. 

Januári-februári számunkban további magyar tehetségekről olvashattok a Highlights of Hungary korábbi jelöltjei közül. 

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód