Az elmúlt évek legizgalmasabb magyar projektjei

2017. december 07.
Felidézzük az elmúlt évek legizgalmasabb divat és társadalmi felelősségvállalás kapcsolatát hirdető projekteket, amelyek az autizmusra fókuszálnak.

Az elmúlt év legemlékezetesebb projektjeit, arcait, intézményeit, helyeit és eseményeit gyűjti össze évről évre a Highlights of Hungary. Szavazatainkkal aztán mi is részt vehetünk 2017 kreatívjainak nemes versenyében. A jelöltek listáját majd januárban ismerhetjük meg (a nevek megjelennek a marieclaire.hu-n is), a legjobb magyar kreatív projektekről pedig idén is neves kurátorokból álló testület dönt: Bagi László, a Forbes újságírója, Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője, Hitka Viktória képzőművész, Horváth Dorka újságíró, a BOOKR Kids alapítója, Liptay Gabriella közgazdász-szociológus, Martinkó József építészet- és dizájnkritikus, az Octogon magazin főszerkesztője, Megyesi Zsuzsa art director, Szűcs Péter újságíró, a PetersPlanet.travel blog alapítója, Takács Ákos, a Red Bull Magyarország marketingvezetője és Trellay Levente, a Telep Art Agency art directora.

Amíg a 2017-es jelöltekre várunk, addig érdemes visszaemlékeznünk a legizgalmasabb projektekre, amelyek az autizmusra fókuszálnak.

Maacraft

Az alkotóműhelyben, amelyet a Miskolci Autista Alapítvány hozott létre, dizájnerek és autista fiatalok együtt készítenek nívós termékeket. A dizájn segítségével szeretnének fiatal autista felnőtteket képezni, munkához segíteni. A Maacraft egy design érzékeny szociális vállalkozás, ami Miskolcon vette kezdetét, 2012-ben. Az azóta programmá nőtt kezdeményezés célja, hogy a design segítségével fiatal autista felnőtteket képezzenek és munkához segítsenek.

A Miskolci Autista Alapítványon belüli terápiás foglalkoztatás bevált rendszeréhez kapcsolódó műhelyt magasan képzett alkotó szemléletű emberek fémjelzik. A program célja a rehabilitáció mellett az, hogy a sérült fiatal munkavállalók szerethető és befogadható termékeket állítsanak elő, melyek egyben a vásárlóknak is egyaránt tetszenek. maacraft.org

Autistic Art Alapítvány

A Mosoly Otthon Alapítvány által autisták lakóotthonaiban indított művészeti foglalkozásokon noteszek, sálak, pulóverek születnek. Az alkotásokra épül az alapítvány Autistic Art nevű márkája.

„A Mosoly Otthon Alapítvány által 6 különböző autista lakóotthonban indított művészeti foglalkozások keretében design tárgyak születtek idén: noteszok, sálak, pulóverek . meséli Pistyur Veronika. – A foglalkozások keretében létrejött alkotásokra épül az alapítvány Autistic Art Alapítvány elnevezésű márkája, amely a rajzok felhasználásával egyedi, magas minőségű termékeket hoz létre, s a bevétellel az otthonok fennmaradását támogatja. Csak szeretni lehet azt a professzionalizmust és kreativitást, ahogy ez a márka útra indult. ” shop.autisticart.hu

Perceptual Thinkers

Ez a kifejezés tömören összefoglalja, miben különbözik egy autizmussal élő- és egy tipikus ember gondolkodása. Amíg az előbbi csoportot az érzékelés alapú, addig az utóbbit a konceptuális kogníció jellemzi. A létrejött koncepció erre a különleges eltérésre reflektál. A megvalósult terv egy öltözék együttes, melynek célja, hogy rámutasson az autizmussal élő emberek érzékelés alapú gondolkodására, az azzal járó viselkedési zavarokra.

A szett elsősorban, mint ‘design for all’ termék működik. Tehát mind a tipikus, mind a specifikus felhasználók számára használható. Önmagukban ezek érdekes arányú ruhadarabok, amelyek azonban rendelkeznek plusz funkciókkal, szimbolikus tartalommal. A kollekciót a Design Hét Budapesten vehettük szemügyre idén októberben először. 

Januári-februári számunkban további magyar tehetségekről olvashattok a Highlights of Hungary korábbi jelöltjei közül.