Ezek az Oscar-jelölt filmek jönnek a magyar mozikba

2019. február 01.
Néhány Oscar-jelöltet már tavaly bemutattak a magyar mozik, de lesznek még bőven, amiket a következő hónapban lehet majd megnézni.

Az idei Oscar-díj nagyágyúi közül a legtöbbet már a magyar mozinézők is láthatták: a Csillag Születik, a Fekete Párduc, Csuklyások (BlackKklansman) vagy a Bohém Rapszódia nálunk is viszonylag jól mentek a mozikban. De van még egy rakás ígéretes film, ami csak a következő hónapokban lesz nálunk látható, szóval még van esélyünk moziban megnézni őket a díjátadó előtt!

Alelnök (Vice) – Legjobb film kategória

Adam McKay új filmje az amerikai politika egyik ikonikus figurájának, Richard Bruce (Dick) Cheney életét dolgozza fel, akinek útja a wyomingi munkásléttől vezetett a Fehér Házig. Cheney még Nixon adminisztrációja alatt kezdte meg politikai karrierjét, majd később George Bush védelmi minisztereként, majd alelnökeként dolgozott. A titokzatos és ravasz figurát egy újabb elképesztő fizikai átalakulás révén Christian Bale formálja meg, a férfi mögötti szálakat is mozgató feleségét pedig Amy Adams alakítja.

Bemutató: február 21.

A kedvenc – Legjobb film kategória

A görög új bizarr irányzatot nemzetközi porondra emelő Yorgos Lanthimos legújabb agymenése kosztümös film, amiben zseniális női színészeké a főszerep. Anna királynő és Lady Sarah Malborough az unott csillogásból irányítják a franciákkal hadban álló Angliát, életüket pedig egy új szolgálónő, Abigail érkezése bolygatja meg. Női kapcsolatok, ármányok és az arisztokrácia kerülnek a középpontba, de nem a hagyományos, brit örökségfilmekre jellemző cukormázas módon, hanem a Lanthimostól már megszokott különös, sötét humorú színezettel.

Bemutató: február 7.

Zöld könyv – Útmutató az élethez – Legjobb film kategória

Régóta lehet tudni, hogy az Oscar zsűrije szereti a fontos ügyeket felkaroló, kiváltképp a kisebbségek ügyeivel foglalkozó filmeket, a vészterhes időkbe helyezett fekete-fehér barátságot ábrázoló Zöld könyv pedig épp ilyen alkotás. Viggo Mortensen egy faragatlan sofőrt alakít, aki a Mahershala Ali által megformált fekete zongoristát viszi turnéútján, útközben pedig különös barátság szövődik közöttük.

Bemuató: február 21.

Hidegháború – Legjobb rendezés és Legjobb idegen nyelvű film kategória

A lengyel Pawel Pawlikowski előző filmje, a zsidó identitással foglalkozó Ida már elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, most pedig újabb filmmel versenyez a kategóriában. A Hidegháborúban két lengyel zenész szerelmi történetét dolgozza fel, akiket a férfi disszidálása választ el egymástól. A nő a kommunista rendszerben keresi a helyét, a férfi buja párizsi jazzklubokban épít új életet, országokon és történelmi csapásokon átívelő szerelmük azonban végig összetartja őket.

Bemutató: február 14.

Kafaranum – Legjobb idegen nyelvű film kategória

A Kafaranumnak hátborzngató, és sok szempontból kegyetlenül megvilágító a története: a 12 éves libanoni Zain azért pereli születi, mert életet adtak neki. A nehéz sorsú fiú a tárgyaláson azt követeli, mondják ki, hogy szülei nem alkalmasak a gyereknevelésre és hiba volt, hogy felelőtlenül gyerekeket vállaltak. A tárgyalóteremben megelevenedik a kisfiú élete is, ami igyekszik választ adni arra, miért érezheti így magát egy gyereket.

Bemutató: február 7.