Ezekért a kiállításokért fogunk kígyózó sorokban állni idén

2019. február 22.
Leonardo da Vincitől az expresszionizmusig: ezek a kiállításokat érdemes beírni a naptárba a múzeumrajongóknak!

1. Leonardo da Vinci 500

Leonardo da Vinci 1519-ben hunyt el, az 500 éves évfordulóhoz pedig nem is találhattak volna impozánsabb emlékezési módot az európai nagyvárosok: a britek mintegy 12 helyszínen várják a látogatókat a Királyi Gyűjtemény da Vinci-darabjaival az emlékév során, illetve a Queen’s Gallery Life of Drawing című kiállítással a Buckingham Palotában. Az angliai kiállítássorozatot követően novemberben Skóciába látogat a tárlat, májustól januárig Milánóban, ősszel pedig a Louvre-ban is rendeznek nagyszabású da Vinci kiállításokat.

Mikor? Egész évben, 2020. januárig

2. Rembrandt a Rijksmuseumban

Da Vinci jubileuma mellett Rembrandt 350. évfordulója is idén esedékes. Felejthetetlen kultúrélményért természetesen a hollandokhoz érdemes menni. Az amszterdami Rijksmuseum ebből az alkalomból egyedülálló életmű-kiállítással kezdi az évet, amit a Rembrandt-Velázquez tárlat fog követni. Virtuóz és monumentális alkotásokból nem lesz hiány.

Mikor? 2019. február 15 – június 10., október 11 – január 19.

3. Pierre Bonnard: The Colour of Memory

A posztimpresszionalizmus szerelmeseinek az év kötelező programja lesz a Pierre Bonnard kiállítás a londoni Tate Modernben. A színeket középpontba állító tárlat francia melankóliájával és különleges látásmódjával vonzza majd a korszak kedvelőit. De már a Tate Modern különleges építészeti élményéért is érdemes ellátogatni oda.

Mikor? 2019. január 23. –május 6.

4. Schiele a Leopold Múzeumban

2018-ban volt száz éve, hogy elhunyt Egon Schiele. Akik lemaradtak volna az évfordulóról, azoknak sem kell aggódniuk, ugyanis az év első pár hónapjában még pótolhatják ezt az elmaradásukat Bécsben. A Leopold Múzeum egy nagyszabású kiállítás keretében emlékezik meg az osztrák expresszionista művész életművéről – még van néhány hetünk elcsípni.

Mikor? 2018. szeptember 28. – 2019. március 10. 

5. Tengeren túl: Manet and Modern Beauty

A chicagói Art Instituteban május 26. és szeptember 8. között lesznek láthatóak a nagy portréfestő kisméretű portréi. A Manet késői korszakát felőlelő, 54 festményt felvonultató kiállítás képei főként a művész divatos hölgyismerőseit és barátait ábrázolják, de helyet kapnak a tárlatban a művész míves díszítésekkel ellátott levelei is.

Mikor? 2019.május 26. – szeptember 8.

+1. Itthon is lesz mit nézni

Idén tavasszal az itáliai reneszánsz másik nagy alakja, Michelangelo rajzművészete kerül középpontba a Szépművészetiben A test diadala címen. A szobrászként ismert zseni életében a rajzművészet is nagyon fontos szerepet játszott. Ezek a rajzok nem csak önmagukban értékelve bravúrosak, de a művész legendás szobrászati alkotásainak a munkafolyamatába is betekintést nyerhetünk általuk. Megéri felírni a listánkra!

Mikor? 2019. április 6. – június 30.