Filmpremier: a Vulkánsziget a szexuális erőszakra hívja fel a figyelmet nőnapon

2019. március 08.
Lovrity Anna kisfilmjének premierje 2017-ben volt Berlinale Generation sectionben. Most, két év után nőnapon online is elérhetővé válik a film, mely érzékenyen és szimbolikusan jeleníti meg a szexuális erőszakot. 

Valahol, egy óceáni szigeten a természeti erők még úgy  hatnak, mint az ősi időkben. Itt él egy fiatal, naiv nőstény tigris, harmóniában önmagával és a természettel. Amikor ébredő nőiességére felfigyel egy idősebb hím tigris, a nőstény zavartan fogadja az udvarlását. A hím egyre hevesebb közeledésére a fiatal tigrisben felerősödik a félelem. A zárt szigeten viszont lehetetlen elmenekülni. A fiatal állat érzelmeire a vulkánsziget is válaszol, és a nőstény a természet erejének segítségével már fel tudja vállalni saját akaratát.

A filmet Anna személyes tapasztalatai inspirálták a szexuális zaklatásról. A művész megdöbbenve tapasztalta, hogy szinte mindenkinek volt egy ilyen élménye a baráti társaságából is. „Amikor ez a film készült, még nem annyira volt a szexuális zaklatás közbeszéd tárgya. Mindenki szégyenkezéssel gondolt ezekre az eseményekre, és titkolta azokat.”– mondja az alkotó.

„Velem is az történt, mint sok más nővel:  ezek a ‘kellemetlen’ esetek szinte teljesen törlődtek az agyamból. Aztán egy fiatal lány megerőszakolásáról szóló cikk alatti komment mindent visszahozott az emlékezetembe. Valahogy így szólt a komment: ‘Ha a 13 éves kiscsajok úgy öltöznek mint a kurvák, akkor ne csodálkozzanak, hogy megerőszakolják őket.’  Ahogy az ember teste változik tinédzserként, sokszor nem is tudja, hogy már szexinek számít. A legtöbb lány ilyenkor kísérletezik a nőiességével, kipróbál dolgokat, és az egyik legutolsó dolog, ami eszébe jut, hogy öregedő férfiakat csábítson el. Az én esetemben az volt, hogy sokáig nem értettem egy idősebb férfi udvarlását, de volt közben mégis egy rossz érzésem, ami miatt kellemetlen volt az egész. Viszont nem akartam ‘szegényt’ megbántani, mert úgy tűnt, hogy csak nagyon kedves. Ráadásul a fia velem egykorú volt, szóval mégis mit akarhatna tőlem. Aztán amikor sarokba szorított és meg akart csókolni, akkor esett le a dolog, de szerencsére el tudtam menekülni. Én maximum 15 éves lehettem, ő 45-50 körül. Azt gondolom, hogy a legfontosabb ebben a történetben, az hogy visszaélt a hatalmával, amit egy naiv tapasztalatlan emberrel szemben birtokolt. Mivel kiderült számomra, hogy ez egy univerzális történet, úgy döntöttem, hogy állatok lesznek a főszereplők, nem pedig egy speciális, egyedi esetet írok le, így a film is közelebb tud kerülni a nézőkhöz.”

Nézd meg a Vulkánsziget című filmet most!