#Cuéntalo: a latin-amerikai nők saját hashtaggel küzdenek a szexuális erőszak ellen

2018. május 07.
Újabb szexuális erőszak ellen küzdő hashtag árasztotta el a közösségi médiát: a #Cuéntalo a spanyol és latin-amerikai nők mozgalma, és elképesztően nagy szükség van rá.
Feminista tüntetés az egész Spanyolországot megrázó ítélet után (Fotó: Profimédia – Red Dot)

Múlt héten egész Spanyolországot felkavarta az ítélet, amit egy két évvel ezelőtti csoportos nemi erőszak ügyében hoztak. Annak idején öt férfi erőszakolt meg egy alig 18 éves lányt egy pamplónai fesztiválon, most most azonban nem nemi erőszak, csak szexuális zaklatás vádjában találták bűnösnek a tetteseket. A bírósági döntés után Cristina Fallarás spanyol újságírónő tüzes hangú posztjában arra szólította fel a nőket, hogy beszéljenek bátran és nyíltan az őket ért szexuális erőszakról – így született meg a #Cuéntalo hashtag, ami szó szerint nagyjából azt jelenti: „mondd el!”.

Az üzenet Latin-Amerikáig is eljutott, ahol talán a legnagyobb szükség volt rá, hogy meghallják, a térségben ugyanis mindennap 12 nőt gyilkolnak meg – egyszerűen azért, mert nők. A hashtag hatására elkezdtek áradni a szexuális erőszakról szóló történetek: az argentin Clarín beszámolója szerint egyetlen nap alatt 430.000 tweet született a #Cuéntalo hashtag alatt.

„Egy éjjel az ex-férjem szeretkezni akart velem, én viszont nem akartam. Hogy ne erőszakolhasson meg, kizártam magam az erkélyre és az egész éjszakát ott töltöttem úgy, hogy a gyerekeim ne vegyék észre” – írta a Twitteren Ana Alonso Ferrer, az egyike azoknak, akik megszólaltak a közösségi médiás kampány sürgetésére. A dél amerikai #MeToo mozgalom legmegrázóbb posztjait azonban azok jelentik, melyekben nők olyan más áldozatok nevében írnak, akik már nem mondhatják el történetüket.

A helyi nőjogi aktivisták bíznak benne, hogy a hashtag felhívhatja a világ figyelmét Latin-Amerika „elfeledett asszonyaira”, akik közül borzasztóan sokan válnak szexuális zaklatás és – akár életüket követelő – nemi erőszak áldozatává.

 

TheGuardian