Hat év után új albummal érkezik ŽAGAR

2019. április 21.
A Woods, Spirits & Sorcery című nagylemez május 3-án jelenik meg; a zenekar életében újabb stílusváltást hozó és egyben új korszakot is nyitó LP-t három kislemez előzi meg. Az albumon olyan neves vendégzenészek szerepelnek, mint a spanyol vokalista Carmen Estevez, Gozlán Fatima ütős- és fuvolaművész és Barabás Lőrinc trombitás.

A Zságer Balázs vezette Žagar koncertjeit és albumait mindig a megújulás jellemzi. Az utóbbi pár évben több tagcsere és átalakulás után szinte teljesen eltávolodtak a popzenei formuláktól és sokkal inkább a pszichedelikus elektronikus zene felé fordultak. Rögtönzésekkel teli fellépéseiken mindig meglepetést okoznak a közönségnek, és az immár háromtagú zenekar gyakran vendégművészekkel egészül ki.  A zenei élményt állandóan megújuló, látványos képi világ teszi teljessé a koncertjeiken.

 

Új lemezükön, a Woods, Spirits & Sorcery-n nagy szerepet kap a természet és a természetfeletti. A témaválasztás minden eddiginél szürreálisabb: indián diablerók, trópusi rituálék, éneklő gombák, révülő tigrisek. Mindehhez afrikai és dél-amerikai tribal ritmusvilág és keleti zenék meditatív szellemisége társul. Olyan különleges hangszerek jelennek meg a lemezen, mint az arab darbuka és djembe, vagy a perzsa ney és az afrikai balafon.  Az LP limitált, sorszámozott vinylen is kijön majd a Théque Records gondozásában a Telekom Electronic Beats támogatásával.

Az album május 3-án jelenik meg, de addig is három kislemez-dal előzi meg, amelyből kettő már meg is jelent. Az album első, Ghost Orchid c. kislemezét az erdők földalatti hálózatának trolljai, az orchideák inspirálták. A számban a berber származású Fatima Gozlán perzsa fúvós hangszeren, ney-en is közreműködik.  A második számot az Anata Wa Watashi-tmár koncerteken is hallhatta a hazai közönség. Ezt a tracket a keleti filozófia és a zen buddhizmus tanai inspirálták: a mikro- és makrokozmosz kérdései, a jin és jang ellentétpár, az egyéni és a kollektív tudat közötti határmezsgye. A japán cím egy animéből jön, jelentése: „Te vagy én / én vagyok te”. A harmadik kislemez dalt a zenekar azoknak az ősi elveszett törzseknek dedikálja, amelyek sokkal organikusabban éltek a földön – a természet szerves részeként. Inspirációul Carlos Castaneda írásai, Eden Ahbez élete és az Amazonas menti Ayahuasca dalok szolgáltak. A hipnotikus dal Carmen Estevez vendégszereplésével született, aki granadai barlanglakásában rögzítette a hangfelvételt. A Zagar ehhez a dalhoz Luka Kostil rendezővel készítettek videót, amely április 26-án debütál majd.

Az első két kislemezhez látványos 360° videók is készültek.

 

Lemezbemutató az A38 Hajón az albumon részvevő vendégművészekkel: május 17.

 

Zagarmusic / Theque

 

Fotók: Dobos Tamás