Ismét lesz PASO gyerekkoncert

2019. május 10.
Évente csupán néhány alkalommal hallhatók a Pannonia Allstars Ska Orchestra gyerekdalai. Május 11-én ingyenes koncertet ad a zenekar a Margitszigeten. A jamaicai tánczene és a magyar dalszövegek találkozása érdekes zenei kaland lesz azok számára is, akik eddig még nem hallották őket. Interjúnkban az énekes, Tóth Kristóf, azaz KRSa meséli el, hogyan születtek meg a dalok.

Mikor kezdtetek el gyerekdalokat írni?

Először a gitárosunk gyerekének az óvodájában, az évzárón adtunk egy meglepetéskoncertet, mert az óvónők szerették a zenénket. Nagyon jól sült el a dolog, de akkor nem lett folytatása. Később 2017 decemberében a Müpa megkeresésére a Mikulás rendezvénysorozatuk részeként összeállítottunk egy egész gyerekműsort.

Milyen számok születtek?

A számok 80 százaléka kifejezetten erre az eseményre íródott vagy pedig ismert dalok feldolgozásai, ezek mellé pedig, amolyan fűszerként beemelünk egy-egy népszerű és a műsorba illő PASO dalt, mint például a Tenkes kapitánya vagy a Hungarian Dish. De ez kifejezetten gyerek műsor, a gyerekeknek szól és rajtuk van a fókusz.

A feldolgozások több forrásból jönnek: elkészítettük például a Kaláka együttes Nandu című számának ska verzióját. Hoztunk olyan jamaicai ska, reggae dalokat, amiknek lefordítottuk a szövegét magyarra, vagy pedig a dallamra írtunk olyan magyar szöveget, ami a gyerekeknek szól. Ilyen például a Nyami, nyami című dal vagy az Utánozó majom.

Milyen volt a koncert fogadtatása?

A visszajelzések alapján a szülők is nagyon élvezték, sokan mondták, hogy végre egy olyan gyerekkoncert, ami a felnőttek számára is szórakoztató.

Nagy sikert értetek el a gyerekdalokkal is, mégis csak ritkán hallani ezeket. Mi ennek az oka?

Tavaly például a 15 éves jubileumunk és a PASO Big Band formáció bemutatkozása körül forgott minden, illetve a következő nagylemezünk megkezdett munkálatai miatt nem került előtérbe a gyerekműsor. Ez inkább maradt a mi kedves mellékprojektünk. Mindeközben persze érezzük, hogy nagyobb igény lenne a gyerekkoncertjeinkre, mint ahányszor elvállalunk egy fellépést. Tavaly összesen 4-5 gyerekkoncertünk volt, például a Gyerekszigeten, illetve a Budapest Parkban, a Pöttömkertben léptünk fel.

A műfajából fakadóan is különlegességnek számítotok a hazai gyerekzenekarok között. Mitől működik a ska?

A ska az ’50-es évek végén, a ’60-as évek elején kialakult jamaicai tánczene. Később ebből született meg a reggae is. Nagyon erős zenei lüktetése van, ami könnyen elkap bárkit, a hallgatóság egyből elkezd rá mozogni, táncolni. Ha pedig ezek a jamaicai tánczenék találkoznak a magyar dalokkal, dalszövegekkel, például Gryllus Vilmos Kárókatona című számával vagy a mindenki által ismert „Száraz tónak nedves partján” kezdetű nótával, akkor biztos a siker.

Mikor lesztek legközelebb láthatók?

Május 11-én a Margitszigeti Atlétikai Centrumban adunk koncertet a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom által szervezett családi nap keretében. Ezt azért vállaltuk el, mert jó célhoz kötődik az esemény, ráadásul ingyenesek a programok, így sokakhoz eljuthat a zenénk, akik más módon nem tudnának hozzájutni.

Ha gyerekkoncert, adódik a kérdés: ott lesznek a PASO-gyerekek is?

Igen, összességében körülbelül 7-8 PASO-gyerek ott lesz a koncerten, bár most a tervek szerint a színpadra nem fognak feljönni. De 11 órakor lesz egy világrekord kísérlet, amikor minél több gyereket emelünk egyszerre a magasba, ott a PASO-gyerekek is lendülni fognak.