Jön a kínai film 100 éves történetét bemutató vándorkiállítás

2019. június 13.
Június 14. és 16. között a Kínai Filmmúzeum filmvetítéssel, előadással és kiállítással tarkított ingyenes fesztivállal tiszteleg Kína filmművészete előtt. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezésre kerülő ingyenes fesztivál keretein belül három nagyjátékfilm, a Kínai Filmmúzeum a kínai film fejlődésének történetét és eredményeit bemutató nemzetközi vándorkiállítása is megtekinthető lesz.

A kínai filmről szóló nemzetközi vándorkiállítás 2013-ban indult útjára. Megtekinthető volt az ENSZ genfi székhelyén, Oroszországban, Beloruszban, az Egyesült Államokban, Szerbiában, Nagy-Britanniában, Törökországban, Kanadában és Ukrajnában, most pedig mi is megismerkedhetünk vele.

A kínai film 1905-ös születése óta a kínai filmesek az eltelt több mint 100 év alatt elképesztő felfedező utat tettek meg a filmművészet és filmtechnika területén. A kiállítás különlegességét az is adja, hogy nem egyszerűen a kínai filmtörténelem fontos, reprezentatív műveit láthatjuk, nem csak a kiváló filmeseket ismerhetjük meg, de a filmtörténeten keresztül a kínai nemzet százéves történelme is kirajzolódik. Dicsőségek és álmok, különösen pedig az, ahogy a reform és a nyitás politikája elindult, új korszakot hozva a filmkészítésben is.

„A kiállítás célja, hogy más nézőpontból is megmutassuk a világnak, most éppen Magyarországnak a kínai társadalom fejlődését, a hagyományos kínai kultúrát és az egyszerű kínaiak érzelmi életét – nyilatkozza a kiállításról Mr. Chen Zhiqiang, a Kínai Filmmúzeum kurátora. – Szeretnénk, ha ezáltal jobban megismernék a kínai filmet és kultúrát, szeretnénk, ha a két nép jobban megértené egymást. Nem titkolt szándékunk, hogy a két ország elmélyültebb együttműködést folytasson filmes területen, és hogy ezzel is aktív szerepet töltsünk be a kínai–magyar barátság fejlesztésében.”

A kiállítás június 14-e és 16-a között tekinthető meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A moziban pedig a jelenkori kínai filmgyártás három sikerfilmjét vetítik, egy scifit, egy történelmi filmet, valamint egy romantikus alkotást.

Bővebb információ a programról ITT!

A filmekről:

The Wandering Earth

Rendező: Guo Fan Főszereplők: Wu Jing, Qu Chuxiao, Li Guangjie, Wu Mengda

Amikor a tudósok felfedezik, hogy a Nap hamarosan elöregszik és ki fog tágulni, aminek következtében rövid időn belül elnyeli a Földet, illetve az egész naprendszert, kidolgozzák a Vándorló Föld elnevezésű bátor tervet az emberiség megmentésére. Az egész világ összefogásával a Földön építenek több mint 10 ezer hajtóművet és kormánymotort, hogy bolygónkat kirepítsék a Naprendszerből és 2500 év alatt elvigyék egy 4,2 fényévre levő szomszédos csillaghoz.

Liu Peiqiang (Jing Wu) kínai űrhajós e program keretében már évek óta dolgozik vezető beosztásban az egyik vezérlőállomáson. Fia, Liu Qi (Chuxiao Qu), aki négyéves volt, amikor apja a küldetés miatt családjával együtt hátrahagyta a Peking romjai alatt épült menedékvárosban, mostanra már felnőtt. Liu Peiqiang épp visszatér a menedékvárosba a fiúért, amikor az lánytestvérével, Duoduóval (Jin Mai Jaho) engedély nélkül kimerészkedik a Föld felszínére nagyapjuk teherautóján. Elkapják őket, de ugyanakkor épp belekeverednek a földi hajtóművek leállása miatti zűrzavarba. A hajtómotorokat sürgősen meg kell javítani, hogy megakadályozzák a Föld és a Jupiter összeütközését. Liu Qi hamarosan azon kapja magát, hogy az emberi faj megmentéséért, a jövő nemzedékek túlélésének reményéért kell küzdenie.

A vetítés időpontja: 2019. június 14. 17.30

A sas és a sárkány

Rendező: Li Rengang Főszereplők: Jackie Chan, John Cusack, Adrien Brody, Choi Shi Won

A történet a Nyugati Han-dinasztia (i. e. 202 – i. sz. 8) Yuandi császárának idején (i. e. 74 – i. e. 33) játszódik. Huo An, a nyugati határnál a helyi kis királyságok ellenőrzésével foglalkozó kormányzó, aki egy árulás következtében rabszolga lesz, arcát megbélyegzik és a Yanmenguan bástyához küldik a kínai nagy falat építeni. Éppen ekkor Lucius római tábornok a Yanmenguan bástyához érkezik, hogy védje a bátyja üldözése elől menekülő fiatal római herceget.

A két hős a Góbiban találkozik, barátok lesznek. Egy napon Huo An a vele történt igazságtalanság tisztázása közben véletlenül meglátja, hogy milyen titok van Yin Po jó barátja és Tiberius idősebb római herceg között. Ugyanakkor hadseregével megérkezik Tiberius, hogy megölje a fiatal herceget. A fiatal herceg és a nyugati királyságok biztonsága érdekében Huo An és Lucius együtt harcolnak Tiberius ellen a Góbiban.

A vetítés időpontja: 2019. június 15. 13.30, 17.50, 2019. június 16. 15.50

Beijing Love Story

Rendező: Chen Sicheng Főszereplők: Chen Sicheng, Tong Liya, Liang Jiahui, Liu Jialing

A 80-as években született Shen Yan és Chen Feng Pekingben keresik a szerencséjüket, össze akarnak házasodni. Ekkor Shen Yan volt barátja, Fang Hong hirtelen megjelenik, és teljesíti Shen Yan sokéves kívánságát.

Chen Feng jó barátja, Wu Zheng a feleségével, Zhang Leijel nyugodtan él, de Zhang Lei megtudja, hogy férjének szeretője van, ezért telefonál a főnökének, Liu Huinek.

A paradicsomi Görögországban Jialing és Liu Hui játékból kifaggatják egymást a szívükben rejtőző legmélyebb titokról.

A vetítés időpontja: 2019. június 15. 15.30, 2019. június 16. 13.30, 17.50