ÖKO: 3 izgalmas hazai fesztivál, ahol neked is ott a helyed

2019. július 09. |

A fesztivál alapjába véve nem tartozik a legkörnyezettudatosabb műfajok közé. A brutális elektonika és hangszennyezés, a rengeteg eldobható pohár és étkészlet, készétel, illetve az otthagyott sátorrengeteg mind-mind megnyomják a rendezvények ökolábnyomát. De nem csak így lehet fesztiválozni! Ezúttal 3 környezettudatos és inspiráló fesztivált ajánlunk – ha barátságosabb és zöldebb programalternatívára vágynánk a nyár folyamán.

Zengető

A Zengető környezettudatos fiatal művészekből és rendezvényszervezőkből álló baráti társaság tevékenysége nyomán, kendergazdák és szakértők segítségével jött létre. A kender népszerűsítésére és a növénnyel kapcsolatos ismeretterjesztésre specializálódott, összművészeti eseménysorozat. Az év minden szakában tartanak a szervezők rendezvényeket, de a nyári, többnapos fesztiválunk a legemlékezetesebb. Ennek egy kenderföldbe vágott labirintus ad otthont, így a helyszín is egy műalkotás, de a dekoráció és az építmények, színpadok többsége is a kender növény részeiből épül. A fesztivál vendégei koncerteket, színházi előadásokat nézhetnek és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, de mindeközben folyamatosan zajlanak a kenderrel kapcsolatos előadások, workshopok, szakmai – és kerekasztalbeszélgetések.

Kiknek ajánljuk? Akik a barátságos, kis létszámú fesztiválokat kedvelik és a környezetvédelmet kultúrköntösbe bújtatnák. 

Mikor? Július 11-14.

Hol? Tápiószentmárton

EcoPunk

Az EcoPunk célja, hogy a megszokott kereteket elhagyva, a szabadban gyűjthessük be a hétköznapok ökológiájával kapcsolatos legfrissebb, minőségi ismeretanyagot, amelyhez eddig vagy egyáltalán nem vagy csak négy fal között, neon fényben fértünk hozzá. A szabadtéri kötetlen “konferencián” egyszerre több színpadon tartanak interaktív előadásokat, vitákat, workshopokat a legismertebb hazai és nemzetközi előadók, valamint olyan gyakorlati megvalósítók, akik a saját témájuk kiemelkedő szakemberei, ugyanakkor nyilvános előadás keretében még soha nem osztották meg tapasztalataikat. A találkozó érdekessége, hogy 26 év alatt ingyenes a részvétel.

Kiknek ajánljuk? Akik a kikapcsolódás helyett a “bekapcsolódás” mellett teszik le a voksukat. 

Mikor? Augusztus 15-18.

Hol? Terény

Gyüttment Fesztivál

Az idén Szekszárdon megrendezésre kerülő Gyüttment Fesztivál célja, hogy összehozza a “vidékről álmodókat és a vidéken álmodókat”: számtalan vidéken újrakezdéshez kapcsolódó előadás, program mentén egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utak, választások és azok eredményei is megismerhetők. Mindemellett a  Zéró Hulladék és a Zéró Kilométer elvének megfelelően a fesztiválon kapható ételeket, italokat helyi termelőktől szerezik be a szervezők és kizárólag csomalogásmentes formában veszik át ezeket. Idén pedig kísérletképpen elektronikus hangosítás nélkül, kizárólag akusztikus zenével találkozhattok a fesztiválon!

Kiknek ajánljuk? Akik nem félnek elhagyni a komfortzónájukat hogy kipróbálják, milyen a lehető legteljesebben hulladékmentes életmódot folytatni. 

Mikor? Augusztus 22-25.

Hol? Sötétvölgy, Szekszárd

 

Fotó: Getty Images

 

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Irodalom az Akváriumban akvárium

Irodalom az Akváriumban

Új Bodies kiállítás nyílik az emberi test

Új Bodies kiállítás nyílik

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal divatfotós

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal