ÖKO: 3 izgalmas hazai fesztivál, ahol neked is ott a helyed

2019. július 09.
A fesztivál alapjába véve nem tartozik a legkörnyezettudatosabb műfajok közé. A brutális elektonika és hangszennyezés, a rengeteg eldobható pohár és étkészlet, készétel, illetve az otthagyott sátorrengeteg mind-mind megnyomják a rendezvények ökolábnyomát. De nem csak így lehet fesztiválozni! Ezúttal 3 környezettudatos és inspiráló fesztivált ajánlunk – ha barátságosabb és zöldebb programalternatívára vágynánk a nyár folyamán.

Zengető

A Zengető környezettudatos fiatal művészekből és rendezvényszervezőkből álló baráti társaság tevékenysége nyomán, kendergazdák és szakértők segítségével jött létre. A kender népszerűsítésére és a növénnyel kapcsolatos ismeretterjesztésre specializálódott, összművészeti eseménysorozat. Az év minden szakában tartanak a szervezők rendezvényeket, de a nyári, többnapos fesztiválunk a legemlékezetesebb. Ennek egy kenderföldbe vágott labirintus ad otthont, így a helyszín is egy műalkotás, de a dekoráció és az építmények, színpadok többsége is a kender növény részeiből épül. A fesztivál vendégei koncerteket, színházi előadásokat nézhetnek és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, de mindeközben folyamatosan zajlanak a kenderrel kapcsolatos előadások, workshopok, szakmai – és kerekasztalbeszélgetések.

Kiknek ajánljuk? Akik a barátságos, kis létszámú fesztiválokat kedvelik és a környezetvédelmet kultúrköntösbe bújtatnák. 

Mikor? Július 11-14.

Hol? Tápiószentmárton

EcoPunk

Az EcoPunk célja, hogy a megszokott kereteket elhagyva, a szabadban gyűjthessük be a hétköznapok ökológiájával kapcsolatos legfrissebb, minőségi ismeretanyagot, amelyhez eddig vagy egyáltalán nem vagy csak négy fal között, neon fényben fértünk hozzá. A szabadtéri kötetlen “konferencián” egyszerre több színpadon tartanak interaktív előadásokat, vitákat, workshopokat a legismertebb hazai és nemzetközi előadók, valamint olyan gyakorlati megvalósítók, akik a saját témájuk kiemelkedő szakemberei, ugyanakkor nyilvános előadás keretében még soha nem osztották meg tapasztalataikat. A találkozó érdekessége, hogy 26 év alatt ingyenes a részvétel.

Kiknek ajánljuk? Akik a kikapcsolódás helyett a „bekapcsolódás” mellett teszik le a voksukat. 

Mikor? Augusztus 15-18.

Hol? Terény

Gyüttment Fesztivál

Az idén Szekszárdon megrendezésre kerülő Gyüttment Fesztivál célja, hogy összehozza a „vidékről álmodókat és a vidéken álmodókat”: számtalan vidéken újrakezdéshez kapcsolódó előadás, program mentén egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utak, választások és azok eredményei is megismerhetők. Mindemellett a  Zéró Hulladék és a Zéró Kilométer elvének megfelelően a fesztiválon kapható ételeket, italokat helyi termelőktől szerezik be a szervezők és kizárólag csomalogásmentes formában veszik át ezeket. Idén pedig kísérletképpen elektronikus hangosítás nélkül, kizárólag akusztikus zenével találkozhattok a fesztiválon!

Kiknek ajánljuk? Akik nem félnek elhagyni a komfortzónájukat hogy kipróbálják, milyen a lehető legteljesebben hulladékmentes életmódot folytatni. 

Mikor? Augusztus 22-25.

Hol? Sötétvölgy, Szekszárd

 

Fotó: Getty Images