ÖKO: idén nyáron ne utazz repülővel!

2019. június 18.
A mindennapi húsról, műanyag zacskókról és az egybeömlesztett szemétről még csak-csak lemondunk a környezetünkért, de mi a helyzet az utazással? Szinte elképzelhetetlen a modern életmódunk mellett, hogy ne vásároljuk meg a vasúti közlekedés töredékárán a fapados repjegyet és utazzunk el egy rövidebb-hosszabb vakációra. Mégis arra bátorítanánk mindenkit, hogy idén gondolja át, tényleg szüksége van-e arra a kényelmes repülőútra. 

Az egyik legsúlyosabb környezetkárosító faktor az utazás. Az autók és a tömegközlekedés összehasonlításáról viszonylag sok szó esik, de az utazási szokásainkat forradalmasító fapados járatok környezeti hatásairól mindeközben mintha megfeledkeznénk. Pedig ez az, ami igazán nagy mértékben hozzájárul a széndioxid-lábnyomunkhoz.

Tömegközlekedjünk

Felmerül a kérdés, hogy ha nem repülővel, akkor mivel menjünk nyaralni. És hova? A környezettudatos nyaralás tervezése már az utazásnál kell, hogy kezdődjön. Válasszunk kifejezetten olyan úticélt, mely tömegközlekedéssel könnyedén elérhető – hiszen ez az utazás legkörnyezetkímélőbb fajtája. (Na jó, az extrém kalandorok biciklivel is nekivághatnak az országútnak…)

Ha viszont nem olyan úticélt választunk, ahova egyszerű tömegközlekedve, nagy csomagokkal eljutni, akkor ügyeljünk arra, hogy az ötszemélyes autónkat ne csak egy-két ember használja egyszerre. Osszuk meg a járművünket más utazókkal vagy csatlakozzunk másokhoz az utazás kedvéért.

Kalkuláljunk!

Persze nem arról van szó, hogy egyik pillantról a másikra meg kell vonnunk magunktól minden repülős utazást, csupán arról, hogy mérlegeljük, mennyivel nagyobb ökolábnyomot jelent az út és hogy ennek a tudatában megéri-e nekünk. (Rengeteg kalkulátor létezik ehhez, például ITT találtok egyet!) Ha mindenki csak néhány évente kétszer repülne, már az hatalmas előrelépés lenne a repülőgépek széndioxid-kibocsájtása terén.

Az sem mindegy, milyen géppel repülünk

Hiba lenne egy kalap alá venni minden repülőgépet, hiszen számít például a gyártási év, a kapacitás, a légitársaság is energiatakarékosság szempontjából. Már léteznek kifejezetten ökobarát járatok, sőt, a Myclimate program arra ad lehetőséget, hogy az adott utazásunk során egy főre jutó széndioxid-kibocsájtást kompenzáljuk: egy kisebb összeg befizetésével választhatunk rengeteg zöld projekt támogatása közül, melyek a Föld szénmonoxid termelését segítik elő. Mindenképpen megéri ezt is belekalkulálni az utazásra szánt kasszába.

Slow létforma, slow utazás

Az ökokutazók szerint mindenképpen mélystrukturális szemléletváltásra van szükség egy olyan fenntartható létforma kialakításához, mellyel akár a bolygónk pusztításának mértékét is sikerülhet csökkenteni. Ha nem egy mély, őszinte életmódváltáson megyünk keresztük, akkor mindent lemondásként élünk meg a környezettudatossággal kapcsolatban, így a távoli országokban való nyaralás megtagadását is.

Azonban az is igaz, hogy ha az élet minden más területén a slow, hulladékmentes életformát részesítjük előnyben, akkor előbb vagy utóbb az utazáshoz való viszonyunk is megváltozik. Az egzotikum helyett szép lassan előtérbe kerül a lokális, a halmozás helyett pedig a minimalizmus. A világ megismerése nagyon fontos, de nem mindegy, milyen áron!

Fotó: Unsplash