ÖKO: ezeket edd júliusban, ha nem akarod, hogy sokat utazzon az ételed

2019. július 02.
A nyár közepén van a legkönnyebb dolgunk, ha tápanyagban dús, helyi zöldséget és gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani az egzotikus, csomagolt fajták helyett. Mutatjuk a legjobb magyar júliusi szuperfoodokat! 

Sárgabarack

Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával már fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. De nem csak ezért szeretjük az a gyümölcsöt, hanem azért is, mert hasznos niacin-, folsav, béta-karotin-forrásunk is. Na és persze nagyon finom! Natúr joghurtba keverve, lekvárként, csatniként is tökéletes, de a haladók aszalógépbe is rakhatnak belőle, hogy télen se maradjanak finomság híján. A szintén szezonális bazsalikommal és kecskesajttal pedig nagyon izgalmas és színes nyári salátát dobhatunk össze vele.

Sóska

A spenót mellett nem szabadna megfeledkeznünk róla sem! A hihetetlenül sokáig szedhető sóska mély színe mutatja, mennyire sok hasznos tápanyag van benne. Az immunerősítő zöldséget levesként vagy főzelékként fogyasztják legtöbben, de akár egy nyers smoothiet vagy nyers paradicsomos sóskalevest is készíthetünk belőle. (A paradicsomot ebben az évszakban feltétlenül magyar termelőtől szerezzük be, hiszen nagyon gazdag ízük és tápanyagtartalmuk van a friss, magyar paradicsomoknak.) Ne feledkezzünk meg a mélyhűtőbe is elrakni belőle néhány csokorral.

Zeller

A veseműködést segítő zeller szerves nátriumtartalma mellett remek kalcium-, foszfor-, vas-, magnézium- és káliumforrás is. Készítsünk a gumójából friss nyári zöldséglevest, mely alaplevét más receptekhez is tovább hasznosíthatjuk, vagy adjuk a ropogós szárat a reggeli turmixunkhoz. Almával, néhány csonthéjassal és friss spenótlevelekkel, hidegen sajtolt olajjal meglocsolva pazar főétel vagy köret kerekedhet ki belőle. Sőt, sütőben összesütve a szintén szezonális lilahagymával, cukkinivel, burgonyával, padlizsánnal összesütve egyszerű és vitamindús vacsorát dobhatunk össze vele.