Ebben a városban lesz először vidéki pride fesztivál

2019. július 20.
A szervezet a Budapest Pride és sok más civil szervezet bíztatására, a városban tapasztalt elfogadásra és nyitottságra építve úgy döntött, hogy 2020-ban, elsőként rendez a fővároshoz hasonló pride fesztivált Pécsett, beleértve a felvonulást is.

A pécsi szervezők úgy gondolják, hogy a különböző kisebbségek összefogásával egy jelentős, fontos üzenetet hordozó, kulturális fesztivált tudnak létrehozni. Fontosnak tartják a diverzitást, hogy kapcsolatot teremtsenek és párbeszédeket kezdeményezzenek a különféle társadalmi és/vagy jogi hátrányos megkülönböztetésben részesülő csoportok között. Ezzel kívánják megmutatni a város és a társadalom sokszínűségét egyaránt. A szervezet többek között kiáll a szexuális kisebbségek, a romák és a zsidóság mellett is.

Az elmúlt években azt tapasztalták, hogy Pécs városa magasan elfogadóbb sok hazai, vidéki városhoz képest. Ezt az LMBTQ+ programok iránti nagylétszámú érdeklődés, és az egyszerű tapasztalatok, beszámolók igazolják leginkább.

A Pécs Pride Fesztivál megszeretné mutatni, hogy az alapvető emberi jogokért ki kell állni, félretéve a különbözőségeinket, hogy egy elfogadó és egymás tiszteletén alapuló társadalomban élhessünk.

Egy sokszínű társadalom mozgatórugója az aktív állampolgári magatartás és az egyéni és közösségi identitáshoz kötődés, amely értéket teremt és egyben az önmegvalósítás alapja. A befogadó társadalomban valamennyi egyén és csoport egyenlő lehetőséggel vesz részt az őket érintő kérdések megvitatásában és eldöntésében. A nyitott ifjúság a demokratikus, élhető, és sokszinű – befogadó társadalom alapköveit teszi le, amely hidat épít egyén és csoport, kisebbség és többség közt.

A szervezők a pécsi felvonulást május közepére tervezik, hogy az ne egyidőben legyen a Budapest Pride felvonulással, így az érdeklődők akár mindkét eseményen részt tudnak majd venni.

Fotók: Bodnár Zsófia