Mindent az olvasásért – jubileumi évébe lép a Hadik Irodalmi Szalon

2019. augusztus 15.
2010. őszén indult útjára az irodalomnépszerűsítés céljával a legendás budai Hadik Kávéházban a Hadik Irodalmi Szalon.

A Hadikban ma már intézményként működő irodalmi műhely Juhász Anna és Bonta Gáspár vezetésével azóta több mint 100 estet tartott, a legkülönbözőbb módon kapcsolódva a klasszikus és kortárs irodalmi életművekhez, alkotókhoz, témákhoz. Idén délelőttönként rendhagyó irodalomórákat is indított a Hadikkal közösen, hogy az esti műsorok mellett kéthetente gimnazistákat is bevonjon a genius loci-ba – hiszik, így, együtt tud feléledni Karinthy, Kosztolányi, Déry Tibor és Bőhm Aranka egykori törzshelye. Ma nyüzsgő kávéház, az íncsiklandó finomságok mellett kulturális programok, kiállítások, koncertek helyszíne, a Főváros egyik legmenőbb irodalmi csomópontja,  ahogy erről heti rovatunk is beszámolt pár hónapja.

Az őszi évadot 4 irodalmi programmal indítja a Hadik Irodalmi Szalon. Szeptember 18-án A száz éves kertész címmel Bálint György – az ország Bálint gazdája – érkezik Bánó András újságíróval közösen, hogy most megjelenő beszélgetős könyvükről meséljenek, illetve Bálint Gyuri bácsi elmesélje életének legmeghatóbb, legszebb és legnehezebb pillanatait. Október 16-án a 10 éve elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerzőt, énekest, Cseh Tamást idézik meg a fiatal, tehetséges zenésszel, a Halott Pénz énekesével, Járai Márkkal és barátaival.  „Cseh Tamásra mindig követendő példaként tekintettem” – vallja Járai. Cseh Tamás a Hadikkal majdnem szemben, a Bartók Béla úton lakott, a kerületben szobra is áll. November 20-án ünnepli a Szalon fennállásának kilencedik évfordulóját, ezen az ünnepi esten az irodalom igazán fiatalos szemszögből kerül középpontba: vajon mit olvas szabadidejében a Katona József Színház színművésze, Pálmai Anna?  Mit hozott a PILVAKER és a versek feldolgozása Marsalkó Dávid zenész, a Halott Pénz zenekar alapítója, frontembere, szövegírója életébe és mit jelent Juhász Ferenc, Weöres Sándor vagy Pilinszky János költészete Bánki Beni fiatal költő, slammer, influencernek? Az Új hullám esttel átlép a Szalon a tizedik évének ünnepi programjai közé. December 18-án, az év utolsó irodalmi találkozóján a nyáron elhunyt, debreceni születésű, generációjának legkiemelkedőbb költőjeként számon tartott Térey Jánost idézik meg – verseinek, prózájának olvasásával, életművének felvillantásával.

A jubileumi, tizedik évben több újdonsággal készül a Hadik és a Szalon, hogy minél több frontról nyissa meg a közönség szívét az irodalom felé. A Hallo, HISZ! sorozatban a közel egy évtized munkáját és irodalmi találkozóit élhetjük újra – a Szalon eddigi vendégeivel vesz fel videóbeszélgetést hónapról hónapra, hogy nyomon követhessük kedvenc íróink, alkotóink életét. Elsőként Bartis Attila író érkezik Juhász Annáékhoz – aki a Pura Poesia vendége is volt már -, és Jáváról hazatérve ősszel jelentkezik új esszékötettel. Folytatódnak a rendhagyó irodalomórák és változatos együttműködésekben szélesedik az irodalmi rajongók megszólaltatása, így Szabados Ági, a Nincs Időm Olvasni Kihívás alapítója is vendégeskedik a Hadik Irodalmi Szalonban. Nemsokára tehát ősz, szezon, kezdés – 2010 óta #azirodalomvilágnézet.

Fotó: Németh András Péter