Kedvenc helyünk a héten: Hadik

2019. március 06.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Vannak olyan kávéházak Budapesten, melyek a korral haladnak ugyan, de nem esik nehezünkre elképzelni, hogy az előző évszázadban még neves költők ültek asztalaiknál. A Hadik éppen ilyen. Kosztolányiék emlékét ugyan már csak falfestések és kéziratok emlegetik, a Bartók Béla útra amúgy is jellemző nagypolgári atmoszféra a mai napig jelen van a kávéházban.

A forradalom után hosszabb időre bezárt a kávéház, Bosznai Tibor és Juhász Anna azonban úgy gondolták, a Hadiknak még nem járt le az ideje, és újra életet leheltek Móricz Zsigmondék egykori birodalmába. Tibor tulajdonosként vette kézbe a helyet, Anna a nyitáskor, 2010-ben irodalmi est-sorozatot alapított. A tervük bevált, a kortárs költők számos tagjával találkozhatunk ma is, ha jókor érkezünk, emellett Anna az Irodalmi Szalonnal ma is tartja édesapja, Juhász Ferenc és pályatársai örökségét.

A Bartók Béla úti megújulás terve egyre több galériával és alternatív kávézó megnyitásával ma már sikeresnek tekinthető. Akármikor erre járok, a teraszok közönsége vetekszik a Madách téri társaságok létszámával, amire rá is szolgált a kerület. A pestieknek végre van miért átmenni Budára, a Budaiaknak pedig nem kell többé Pestig villamosozni egy jó fröccsért.


A Hadik persze mindig is egy fogalom volt a környékbeli értelmiségek körében, 2010 óta pedig a Szatyorral egybeolvadva ismét tárt ajtókkal várják a kultúrára és kávéra szomjazó művészlelkeket. Irodalmi Szalon, Brunch, beszélgetések, koncertek, kiállítások váltják egymást.
Annától megtudtam, hogy a Szatyor név Karinthyék kreativitásának köszönhető, hisz a hajdani Hadik pincehelyiségében működő éjszakai bár gyékényborítását meglátva Karinthy kijelentette, hogy ez a hely olyan, mint egy szatyor. Az elnevezés láthatóan mindenkinek bejött, így a kávéház kétfelé szeparálódott, mégis egyben maradt.
Míg az elegáns kávéházi hangulatért a Hadik ajtaján kopogtassunk, a hamburgerezős bisztró részleget a Szatyorba keressük, ahol Ady és Csinszka zsigulival száguldoznak a fejünk felett.

Annától azt is megtudtuk, hogy a Hadik először nem a férfi gondolkodók, hanem Böhm Aranka és barátnői – Guthi Erzsi, Kondor Lívia és Klug Böske – törzshelye volt. Aranka ideggyógyásznak készült de lelkesen szervezte a társasági életet Verpeléti úti (ma Karinthy Frigyes út) lakásában és a Hadikban. Még mielőtt hozzáment Karinthy Frigyeshez, minden nap délután öt órakor találkozott barátnőivel összeszedni a napi pletykákat. Egy szánkóbaleset utáni, unatkozó délutánon még a Nyugat szerkesztőségébe sem volt rest betelefonálni. A kagyló túlsó végén Karinthy-t találta – ekkor még ismeretlenül- , a flört pedig annyira sikeresnek bizonyult, hogy végül ők összeházasodtak és az egész költőtársaság átköltözött a Hadikba. Nem tudjuk, hogy Aranka érdeme-e, vagy a van valami a kávézó levegőjében, de a falak számos világi estékről mesélhetnének, ahogy Anna kutatásaiból megtudhattam.

Most kávé helyett uborkás-bodzás limonádét szürcsölve hallgattuk a Mimivel – Anna kislányával -, a 11. kerület búlvársztorijait a Hadik törzsvendégeiről, és nem hagyhattuk ki a vaníliafagyis csokiszuflét sem, Anna nagy kedvencét.


Kiknek ajánljuk: különösen az irodalom és a könyvek szerelmeseinek, a vitrinekben meg is vásárolhatjuk, de az erre kijelölt ládákból csak úgy haza is vihetjük az olvasnivalót. Emellett mindenkinek, aki egy kicsit át akarja élni azt a hírhedt budai életérzést.

Mikor: déltől nyugalomban beülhetünk egy kávéra elolvasni a napilapot, ebédidőben folyamatosan változó menüt kérhetünk, este pedig ne hagyjuk ki a költők koktéljait, vagy csak simán kérhetünk hosszúlépést is. A lényegen nem változtat, könnyű zárásig (01.00) ottragadni.

7 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Árfekvés: a kávék 430 Ft-tól, a főételek 1850 Ft-tól kérhetők. Teljes étlapért kattints ide. 

Marie Claire plusz: a kultúrprogramok, amelyekre megéri időben bejelentkezni.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi