Csillogó magány és zavarba ejtő kérdések – itt a POKET legújabb kötete, A nagy Gatsby

2019. szeptember 10.
F. Scott Fitzgerald remekművével, A nagy Gatsby című regénnyel a POKET zsebkönyvek csomagolása is megújult és műanyagmentesre váltott. A vígszínházi Gatsby előadás főpróbájával egy időben mutatta be a POKET 21-ik kötetét. Az első 300 példányt azok a POKET rajongók kaphatták meg, akik időben jelentkeztek a POKET által meghirdetett lehetőségre. Nem csak a könyvhöz juthattak hozzá mindenki előtt, de A nagy Gatsby előadás főpróbáját is megnézhették.

Az eddig megszokott műanyag csomagolás helyett egy papírborítékból bonthatják ki az olvasók a legújabb POKET zsebkönyvet, A nagy Gatsby című művet Máthé Elek fordításában. A design megalkotója, aki az új formát kitalálta, továbbra is Kiss-Benedek Kristóf. A POKET ötletgazdája Vecsei H. Miklós büszke rá, hogy bő egy év működés után végre lehetőségük van odafigyelni arra is, hogy műanyagmentes legyen mind a könyv, mind a csomagolás: „Az olvasásélmény és a csendjeink megtalálása mellett nem szabad elfelejtenünk, hogy milyen állapotban van a bolygónk. A POKET indulásánál a kezdeti örömök elvitték a figyelmet erről, de most már erre is kiemelten tudunk figyelni.”

A POKET és a Sztalker Csoport munkája A nagy Gatsby POKET megjelenésével és a vígszínházi bemutatóval ismét összeér. A színpadi változat zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós írta, dalszövegeit Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, aki egyben az előadás rendezője is. Gatsby, a titokzatos múltú aranyifjú, aki fényűző világot teremt maga körül, hogy visszaszerezze élete nagy szerelmét, Daisy-t. Gatsby Wunderlich József által elevenedik majd meg a színpadon. Egyben ő az, akinek ajánlásával a POKET új kiadványa megjelenik.

„Fitzgerald testközelből figyelhette az első világháború évek utáni útkeresést, és a jazz-korszak mélyén csillogó magányt. Mi ennek a csillogó magánynak a veszélyéről és az élet valódi pillanatairól szeretnénk előadást csinálni a Vígszínházban” – mesél a darabról Vecsei H. Miklós, majd folytatja: „Abban reménykedünk, hogy az előadás hangulata belopódzik majd az olvasók lelkébe is, és így az olvasás közben még inkább elérhetővé válik a gondolat és a hangulat katarzisa. A nagy Gatsby a mi jelenlegi, személyes állapotunk, egyúttal belátása annak, hogy szinte csak kérdésünk van magunk és a világ felé. Fitzgerald kendőzetlensége és tisztánlátása ebben a csillogásban komoly példaként áll előttünk akkor, amikor ellepik életünket a „smalltalkok”, a felszínes csevegések és a maszk, amit viselünk, fedve valódi arcunkat. Szeretnénk találni egy jó kérdést, ami zavarba ejt, és kibillent minket ebből az állapotból. Lehet az is elég, hogy megkérdezzük, hogy most mi történik? Vagy, te hol vagy?”

Aki kíváncsi Gatsby történetére, váltson jegyet a Vígszínházba, és szerezze be A nagy Gatsby zsebkönyvet a POKET automatákból vagy online.