„Aki nem próbálja meg a lehetetlent az a lehetségest sem fogja elérni soha.” (Goethe).
„A tokaji borászok közül néhányan vállalják a kihívást, hiszen az aszúbor készítése hatalmas kockázattal jár. Szepsy István naponta küzd a körülményekkel, hogy előállítsa a világ egykor legdrágább és legkeresettebb édes borát a tokaji aszút, amiért Goethe is rajongott” – mondta a film rendezője, Almási Tamás.
A Folyékony arany főszereplői a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai és a magyar borkultúra nagykövetei: Szepsy István, a mádi Szepsy pincészet alapítója; Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója; és Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet társtulajdonosa és borásza.
A mozifilm elkészítéséhez két szüreti időszakot forgattak végig, az első évben a termés szinte teljesen tönkrement. Az aszúkészítés ugyanis „rizikós biznisz” (erről is mesélt nekünk Ditz Edit, a film kreatív producere az októberi számunkban), tízévente általában két-három jó év adódik. Az időjárás alakulása, a madarak megjelenése a szőlőben mind befolyásolják, hogy készülhet-e aszú a szőlőből.
A három borászt követve mi is betekintést nyerhetünk ebbe a nagyon különleges világba. Közelről láthatjuk Szepsy Istvánt a fiával a konyhaasztalnál, ott lehetünk egy borárverésen, ahol milliókért kel el Szepsy egyik bora, Bacsó Andrást, amikor a fiát avatja be a borkészítés egyes fázisaiba, és Alkonyi Lászlót, ahogy óriási lelkesedéssel készít rajzokat a tokaji dűlőkről. Ők hárman egyébként egyszer sem találkoznak a filmben, a történeteik párhuzamosan futnak.
A borászat és a gasztronómia iránt érdeklődőknek feltétlen ajánljuk ezt a filmet, de tulajdonképpen mindenkinek, akit érdekel, hogy mennyi munka és elszántság szükséges ennek a hungarikumnak az elkészítéséhez.
Már a mozikban!
Írta és rendezte: Almási Tamás
Producer: Ugrin Julianna
Kreatív producer: Ditz Edit
Fényképezte: Vízkelety Márton
Vágó: Hargittai László H.S.E.
Hangmérnök: Balázs Gábor H.A.E.S.
Zene: Dés László