Az első magyar borról szóló mozifilm a CineFesten debütál

2019. július 20.
A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje a Kossuth-díjas Almási Tamás új filmjének, a Folyékony aranynak. A tokaji borvidékről és a világhírű tokaji aszúról szóló alkotás közönségtalálkozóval egybekötött premierjét szeptember 14-én, szombaton rendezik meg a miskolci Művészetek Házában. A Folyékony arany a CineFesten egyúttal a dokumentumfilmes versenyszekcióban is szerepel. Az alkotás a filmfesztivált követően, szeptember 19-től látható országszerte a mozikban.

A tokaji aszú, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. Bár talán a világ meg is feledkezett erről a csodálatos borról, és a modern kor újfajta bortrendeket diktál, a magyarok kollektív emlékezetében máig él a hajdani „folyékony arany”.

Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? Történet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről.

”Aki nem próbálja meg a lehetetlent az a lehetségest sem fogja elérni soha, mondta Goethe. A tokaji borászok közül néhányan vállalják a kihívást, hiszen az aszúbor készítése hatalmas kockázattal jár. Szepsy István naponta küzd a körülményekkel, hogy előállítsa a világ egykor legdrágább és legkeresettebb édesborát a tokaji aszút, amiért Goethe is rajongott” – mondta Almási Tamás, a film rendezője.

A filmben megszólalók a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai és a magyar borkultúra nagykövetei: Szepsy István, a mádi Szepsy pincészet alapítója; Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója; és Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet társtulajdonosa és borásza.

Alkonyi László

Szepsy István, egy híres magyar borászfamília sarja, Bacsó András, a Tokaj Oremus Szőlőbirtok vezetője, Alkonyi László pedig a borászatba beleszerető hajdani sikeres bróker. Három elszánt hős, akiket közös szenvedélyük hozott össze: megcsinálni a nagy bort, amely visszatérhet a világ legigényesebb asztalaira. De megjön-e a várva várt eső? Leszáll-e a köd, kisüt-e újra a nap? Mert az aszúkészítés minden pillanata a természet kegyein múlik. Csak őrültek kezdenek ilyen vakmerő vállalkozásba, vagy zsenik, akiket nem kötnek gúzsba a sanyarú körülmények.

 „Hosszú utat jártunk be a Folyékony arany elkészítéséhez, de küldetésünk végére elmondhatjuk, hogy minden alkotó társunkkal együtt a tokaji aszúhoz méltó művészi munkával és alázattal igyekeztünk maradandót alkotni” – mondta Ugrin Julianna, producer.

„Ideje volt, hogy a világ megismerje, hogy micsoda erőfeszítés, szenvedés és szeretet van abban a munkában, ami a tokaji aszút egyedülálló hungarikummá teszi. Büszke vagyok, hogy borszakértőként és producerként részt vehettem ennek a filmnek a megszületésében” – mondta Ditz Edit kreatív producer, nemzetközi borakadémikus. 

Almási Tamás (Ballagás, Kölyköd voltam, Ítéletlenül, Sejtjeink, Márió a varázsló, Puskás Hungary, Tititá) Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező legújabb dokumentumfilmje a Nemzeti Filmalap támogatásával, az Éclipse Film gyártásábankészült el. Az operatőr Vízkelety Márton (A báró hazatér, Ultra, Keep Quiet, Reményvasút, Herminamező – Szellemjárás), a film producere Ugrin Julianna (Egy nő fogságban, Könnyű Leckék, A monostor gyermekei, Reményvasút, tititá, Szerelempatak), kreatív producere Ditz Edit (BÚÉK), nemzetközi borakadémikus. A filmzenét Dés László, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző komponálta, a vágó Hargittai LászlóH.S.E.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Folyékony arany világpremierje fesztiválunkon lesz”– mondta Bíró Tibor, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója.

 

A Folyékony aranyforgalmazója a Vertigo Média.