Életre kel Örkény novellája: verselő telefon a pilisszentlászlói erdőben

2019. október 12.
Hazai zenészek, színészek és a művészvilág vállalkozó kedvű képviselői adták a hangjukat egy, a pilisszentlászlói erdőszélen megvalósuló művészeti projekthez. A „Hív az erdő” egy régi, piros testű nyilvános telefonnak ad új életet, amely gombnyomásra verset mond bárkinek – éppen úgy, mint Örkény István „Ballada a költészet hatalmáról” című egypercesében.

A két helyi lokálpatrióta által életre hívott projekt keretében a piros telefonon mások mellett Reményik Sándor, Grecsó Krisztián, Áprily Lajos egy-egy műve szólal meg többek között Kollár-Klemencz László, Petruska András, Heinczinger Miklós zenész vagy éppen Vasvári Csaba színész hangján.

A „Hív az erdő” projekt hasznavehetetlen tárgyaknak szeretne új jelentést, funkciót adni úgy, hogy közben inspiratív módon felhívja a figyelmet környezetünkre és annak védelmére. A pilisszentlászlói Ambrus Ildikó és Katona Ádám által életre hívott projektben mintha Örkény István Ballada a költészet hatalmáról című egyperces novellája elevenedne meg: aki az Országos Kéktúra vonalán épp elhagyja a falut, és felemeli a régi időket idéző, piros testű nyilvános telefont kagylóját, annak a megfelelő szám tárcsázásával verset mond a készülék. A „felhívható” versek, novellák sora folyamatosan bővül majd, jelenleg tizennyolc mű – többek között Reményik Sándor, Grecsó Krisztián, Áprily Lajos, Werner Herzog egy-egy alkotása, illetve a Bhagavad-gítá egy részlete – hangzik el a telefonon. A „Hív az erdőhöz” eddig olyan művészek adták a hangjukat, mint Kollár-Klemencz László (Kistehén), Petruska András (Petruska), Heinczinger Miklós (Misztrál), Gyulai István (Anton Vezuv) zenész, Vasvári Csaba színész és még sokan mások. A szolgáltatás természetesen teljesen díjmentes, hiszen célja éppen az odalátogató turisták szórakoztatása.

A projektet életre hívó, civilben informatikusként dolgozó Katona Ádám elmondta: „Tizenöt éve áll a műhelyünkben ez a régi, pénzbedobós telefonfülkéből származó piros készülék, de csak most ugrott be, hogy tegyünk bele egy kis számítógépet, állítsuk az erdőbe, és nézzük meg, ki hogyan kerül vele interakcióba. Mivel a Pilisben lakunk, rögtön egyértelmű volt, hogy az erdővel kapcsolatos verseket kell, hogy mondjon a telefon. Mindketten vágyunk rá, hogy adjunk valamit a környezetünknek és a közösségünknek, ezért rendszeresen veszünk részt helyi vagy távolabbi civil eseményeken, rendezvényeken, legtöbbször társadalmi munkában dolgozva. Fontos számunkra a lakóhelyünk, Pilisszentlászló, és úgy gondoljuk, ezzel a telefonnal egy kis extrát, meglepetést nyújt a falu az ide látogató turistáknak.”