Puzzle egy szerelmi kirakósból: Hegyi Dóri ’Ohnody’ legújabb dala

2019. október 28.
Hegyi Dóri, akit most már talán nemcsak a mïus-os kollaborációk és a Belauval közös ‘Island of promise’ kapcsán ismerhettek, a tavalyi évben Ohnody néven debütált EP-je után nemsokára egy hétdalos lemezzel ugrik vissza a köztudatba. A 2018 márciusában single-ként kiadott ‘Hideg’ volt az első magyar nyelvű dala, melynek sikerén felbuzdulva az ‘Egy igaz szerelem’ című új album, amely várhatóan jövő év elején jelenik meg, csak anyanyelvű szerzeményeket foglal magában.

Az Egy másik életben az egyetlen dal, ami az album megjelenése előtt hallható lesz. Ahogyan az egész lemezt, úgy ezt a számot is Fodor Máriusszal (Magashegyi Underground) és Makumi Kamauval (Kama, Mary Popkids) gyúrták készre.

,,Analitikus az gondolkodásom és a helyzeteket szeretem a legapróbb részletekig lebontani, ezért koncepciókban gondolkodom a művészetemet illetően is. Az Egy másik életben egy puzzle-darab az Egy igaz szerelem kirakósából. Azt figyeltem meg a környezetemben, hogy többen vannak és maradnak olyan kapcsolatban, amiben egyértelműen szenvednek, és hiába történnek összesimulási törekvések, nem tudnak egyről a kettőre lépni. Nem azért, mert az egyik rossz a másik meg jó, vagy fordítva. Hanem szerintem azért, mert torz elképzelés van a fejünkben arról, hogy milyen emberre vágyunk. Vagy szüleinkkel kapcsolatos sérüléseinket akarjuk megjavítani a párkapcsolatainkon keresztül, hogy ilyennek, vagy olyannak láthassuk magunkat és ki akarjuk erőszakolni az elfogadást. Vagy talán át sem gondoljuk azt, hogy milyen kvalitások és mérési pontok alapján választunk magunk mellé valakit. Nem tudom, hogy az olvasók és a hallgatóim közül hányan tudnak ezzel a jelenséggel azonosulni, de én ebben voltam. Ez a dal annak a felismerésnek az egyik állomása, hogy én is pont ilyen kapcsolatokat választottam magamnak és elég volt” – mesél a dal hátteréről Dóri.

Arról, hogyan is állt össze a szám így beszél Dóri: „Az Egy másik életben úgy született, hogy lementünk egy agárdi nyaralóba lemezt szerezni a fiúkkal és ez volt az első dal, amit megírtunk. Szinte kihánytuk magunkból, annyira gyorsan reagáltak a hangulatomra és szavak nélkül értettük, hogy mik az elképzelések és az irányok. Fun fact, hogy a bridge-nél Kama basszusgitárral játszotta fel a ‘zúzást’. Egyébként szerintem annyira önazonos ez a dal, hogy sokat nem kellett azon gondolkodni, hogy milyen hangzásvilágú legyen. Nem nagyon beszéltünk, inkább érzésből pakolgattuk a számba, ami jött.”

A klip sztorija Dóri tolmácsolásában: „Mindenképpen táncos klipet szerettem volna ehhez a dalhoz, mert az Instán rátaláltam Bettire (a klipben szereplő lány, Jurák Bettina) és beleszerettem a karakterébe és a mozgásába. Azt láttam rajta, hogy ő pont olyan szenvedéllyel táncol, ahogyan én énekelek. Nagy öröm volt vele a közös munka, nem tudtam másra nézni miközben táncolt, mert olyan átérzés volt az arcán és a mozdulataiban, hogy teljesen behúzott a világába. Meg amúgy kivételesen csodálatos léleknek tartom őt. A Palladiós Stámusz Dani vette fel a videót és nagy köszönet neki, mert szerintem profin és óriás rugalmassággal valósította meg azt, amit kitaláltunk. A videóhoz az animációt én készítettem és talán erre vagyok a legbüszkébb, mert egy hétig ültem egy szobában és ínhüvelygyulladásosra rajzoltam a kezemet.”

A dal a Théque Records gondozásában jelent meg. A mastert Deutsch Gábor, Anorganik készítette.
Az Egy másik életben a nemrég zárult Magyar Klipszemle versenyprogramjába is bekerült.