Kortárs művészet az utcamúzeumban

2020. január 20.
A JCDecaux újabb outdoor megjelenéssel támogatja a kulturális életet: az utcamúzeum kiállítás egy olyan kezdeményezés, amely a kortárs festészetet széles körben teszi elérhetővé, így emelve ezt is a városi közösségi kultúra részévé.

Madridhoz és Párizshoz hasonlóan Budapesten is megszületett az utcamúzeum kiállítás, amely mindenki számára elérhető, megtekinthető. Nemcsak egy már meglévő tárlatot csodálhatunk meg, hanem egy teljesen új, igényesen, de mégis sokszínűen összeválogatott képgyűjteményt is.

„A kultúra támogatása egyik fontos alappillére a cégünknek, így reméljük, hogy a kortárs képzőművészetet is közelebb tudjuk hozni egy kicsit az utazó közönséghez” – hangsúlyozza Szelei Szilárd, a JCDecaux Hungary Zrt. társ-vezérigazgatója.

Ez a kezdeményezés egy magas színvonalú válogatás a 21. századi magyar festészetből. Célja, hogy bemutassa a művészeti ág sokszínűségét, emellett teret enged a kortárs művészet népszerűsítésének és élményszerű megközelítésének is.

Spengler Katalin, a kiállítás egyik kurátora elmondta, hogy „a plakátokon bemutatott festményreprodukciók a festményeket a kiállítóterekből kiemelve az utazó közönség számára is könnyen hozzáférhetővé teszik, ezzel is felülírva a kortárs művészettel kapcsolatos, gyakran elitista sztereotípiákat.”

„A köztereken elhelyezett műalkotások nemcsak a hétköznapi utazásokat tehetik élményszerűbbé, hanem a befogadó és a képek közötti aktív kapcsolatot is erősíthetik, amennyiben fényképezésre vagy akár selfie-k készítésére sarkallnak” – teszi hozzá Zsikla Mónika, a kezdeményezés másik kurátora.

A legtöbb alkotó nemzetközi szinten is képviselteti magát. Képeiket több külföldi magánygyűjtemény őrzi, de nem ritka az sem, hogy Bécsben, Londonban, New Yorkban vagy Párizsban állítják ki műveiket, vagy önálló kiállítással büszkélkedhetnek szerte a nagyvilágban.

A huszonöt alkotást a Budapesten lévő busz- és villamosmegállókban láthatjuk január közepétől, de ha valaki nem tudja élőben megnézni, akkor a www.kortars.jcdecaux.hu oldalon is elérhető minden információ. Ezzel együtt pedig egy szavazás keretein belül eldönthetjük, melyik kép nyeri el legjobban a tetszésüket.