Zene és természet – a növények hangja

2020. február 05.
Milyen amikor a dallamokban a természet költészete szólal meg a növények frekvencia hangjain keresztül? Jérôme Li Thiao Té Vibrotanica című összművészeti audiovizuális előadásában kiderül.
Fotoszintézis és szintetizátorok között találhatjuk magunkat február 7-én, ha ellátogatunk Jérôme Li Thiao Té Vibrotanica című előadására.

A növények érző receptorok, antennák, amelyek érzékelik a környezet változásait. Jérôme Li Thiao Té előadását több hónapnyi kutatómunka előzte meg, melyben a növények mint hangzó létezők állnak a középpontban. A színpadi mű inspirációjául a természet elemeivel folytatott kommunikáció szolgál: az ember és a természet által létrejövő bio-akusztikus jelenség.

Az előadáson a növények a közönség által szólalnak meg: az emberek jelenléte, mozgása miatt a növények frekvenciái folyamatos változásban vannak. A közönség tagjai részesei lehetnek a performansznak: mozgásukkal részt vehetnek az alkotói folyamatban, melyben létrejön a növények által megszólaló, hangzó mű. Az esemény lehetőséget kínál egy érzéki, mindig változásban lévő öko-élmény megtapasztalására, melynek középpontjában az ember és a természet folyamatos dialógusa áll.

A különböző művészi nyelvek – improvizáció, élőzene, tánc és vizualitás – együttes jelenléte minden alkalommal egyedi előadást hoz létre. A tánc hangját Grecsó Zoltán és Bujdosó Anna szólaltatja meg.

A Vibrotanica című, összművészeti előadásában Jérôme Li-Thiao-Té (a.k.a. J3ZZ) szülőhelye, a Réunion-sziget iránti szeretetét és tiszteletét mutatja be. A Réunion-sziget természeti adottságai mellett számos ősi tradícióval rendelkezik, melyek inspirálták az előadó művészi kísérletezéseit. Az eseményen a nézőteret növények fogják közre, mely segít a közönségnek közelebb kerülni az előadás alapjául szolgáló helyszínhez, a művész szülőhelyéhez.

A művész mindenkit bátorít arra, hogy hallgassanak és figyeljenek erre a pulzálásra, a technikai berendezés segítségével. Mechanikai költészet, mely a növények energiájából táplálkozik, de mindeközben hang vers, melyet mindenki érthet.

Helyszín: Lóvasút, Budapest
Infó bővebben ITT!

Fotó: Tóth Emese