Zene és természet – a növények hangja

2020. február 05. |

Milyen amikor a dallamokban a természet költészete szólal meg a növények frekvencia hangjain keresztül? Jérôme Li Thiao Té Vibrotanica című összművészeti audiovizuális előadásában kiderül.

Fotoszintézis és szintetizátorok között találhatjuk magunkat február 7-én, ha ellátogatunk Jérôme Li Thiao Té Vibrotanica című előadására.

A növények érző receptorok, antennák, amelyek érzékelik a környezet változásait. Jérôme Li Thiao Té előadását több hónapnyi kutatómunka előzte meg, melyben a növények mint hangzó létezők állnak a középpontban. A színpadi mű inspirációjául a természet elemeivel folytatott kommunikáció szolgál: az ember és a természet által létrejövő bio-akusztikus jelenség.

Az előadáson a növények a közönség által szólalnak meg: az emberek jelenléte, mozgása miatt a növények frekvenciái folyamatos változásban vannak. A közönség tagjai részesei lehetnek a performansznak: mozgásukkal részt vehetnek az alkotói folyamatban, melyben létrejön a növények által megszólaló, hangzó mű. Az esemény lehetőséget kínál egy érzéki, mindig változásban lévő öko-élmény megtapasztalására, melynek középpontjában az ember és a természet folyamatos dialógusa áll.

A különböző művészi nyelvek – improvizáció, élőzene, tánc és vizualitás – együttes jelenléte minden alkalommal egyedi előadást hoz létre. A tánc hangját Grecsó Zoltán és Bujdosó Anna szólaltatja meg.

A Vibrotanica című, összművészeti előadásában Jérôme Li-Thiao-Té (a.k.a. J3ZZ) szülőhelye, a Réunion-sziget iránti szeretetét és tiszteletét mutatja be. A Réunion-sziget természeti adottságai mellett számos ősi tradícióval rendelkezik, melyek inspirálták az előadó művészi kísérletezéseit. Az eseményen a nézőteret növények fogják közre, mely segít a közönségnek közelebb kerülni az előadás alapjául szolgáló helyszínhez, a művész szülőhelyéhez.

A művész mindenkit bátorít arra, hogy hallgassanak és figyeljenek erre a pulzálásra, a technikai berendezés segítségével. Mechanikai költészet, mely a növények energiájából táplálkozik, de mindeközben hang vers, melyet mindenki érthet.

Helyszín: Lóvasút, Budapest
Infó bővebben ITT!

Fotó: Tóth Emese

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Irodalom az Akváriumban akvárium

Irodalom az Akváriumban

Új Bodies kiállítás nyílik az emberi test

Új Bodies kiállítás nyílik

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal divatfotós

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal