Irodalom az Akváriumban

2020. február 23.
Majdnemek címmel indul útjára az Akvárium Klub új, irodalmiest-sorozata, ahol a klasszikus irodalmi felolvasás helyett egyfajta zenei-irodalmi „show” keretében, szubjektív kapcsolódási pontokon és személyes sztorikon keresztül ismerhetjük meg a kortárs irodalom remekeit. Emellett rendhagyó irodalomórát is kínál a klub végzős gimnazisták számára, Akvárium Literatúra címmel.

Február 26-án rajtol az Akvárium Klub új, irodalmi programsorozata Majdnemek címmel. Az esti előadás-sorozat keretében mindig egy-egy témát dolgoz fel két-három ismert színész és egy zenész társaságában. A klasszikus irodalmi felolvasás helyett így egy újfajta megközelítésben találkozhat a közönség a kortárs irodalommal. Az első alkalommal, február 26-án Lackfi János átiratok kerülnek főszerepbe Hámori Gabriella, Törőcsik Franciska, Hajdu Steve és Kollár-Klemencz László feldolgozásában. A rendező Seres Tamás.

Emellett délután Akvárium Literatúra címmel rendhagyó irodalomórát kínálnak gimnazisták számára, amelynek célja, hogy érettségire készülő középiskolásoknak nyújtson izgalmas ismerkedési lehetőséget az irodalommal – mindezt a főváros szívében, egy fiatalos és jól ismert helyszínen, az Akvárium Klubban. A Literatúra keretében minden alkalommal egy-egy költő szabálytalan portréját dolgozzák fel teljesen egyedi módon négy szereplővel: két színész, egy zenész és egy, az adott költőhöz szorosan kötődő irodalmár társaságában.

Az első alkalom főszereplője: Kosztolányi Dezső, a maró mélabú, a csokornyakkendős marabu. A szavakkal csingilingiző vásott utcagyerek. A göthös házmestereket és vézna gépíró-kisasszonyokat maximálisan megértő egyetemes részvét. A mennyei Anna-bál VIP-vendége, az Adybandit dühösen pokolba küldő ábrándos utazó ügynök. Aki minden nyelven beszélő világpolgár, minden élő és holt nyelvből fordító bűvész, legjobban mégis egy bolgár kalauzzal értik meg egymást, pedig Dezső nem is tud bolgárul.

Akvárium Literatúra: https://akvariumklub.hu/programok/akvarium-literatura/
Majdnemek: https://akvariumklub.hu/programok/majdnemek/