Itt van a 2020-as Brain Bar legújabb fellépőinek listája

2020. február 15. |

Hogyan reformáljuk meg a kapitalizmust új, környezetvédő vállalatokkal? Lehet, hogy a vallás és a tudomány mégsem ellenségek? Létezik a szabad akarat vagy sorsunkat már előre megírták? A 2020-as Brain Bar újonnan bejelentett előadói hasonló érdekfeszítő kérdésekre kínálnak választ. Míg Dr. Hannah Critchlow neurológus igyekszik megjósolni az egyének jövőjét, addig Eliot Peper a tudományos-fantasztikus irodalmat hívja segítségül.

Hatodik alkalommal hozza el Budapestre a világ legnagyobb gondolkodóit és újítóit a Brain Bar. Ahogy tavaly, a 2020-as jövőfesztiválon is nemzetközi szaktekintélyek és hazai nagyágyúk osztják meg gondolataikat az emberiség kilátásaival kapcsolatban, tabuk nélkül.

A túlélés kulcsa

David Sloan Wilson, a világ legismertebb evolúcióbiológusa a hit és tudomány közötti, évszázadok óta mélyülő árkot igyekszik betemetni. A tudós szerint az emberi faj sikerének fontos része a vallásos hit, mely közös kulturális alapot teremt a túléléshez.

Létezik-e szabad akarat? Dr. Hannah Critchlow fiatal agykutató a neuronok rendszerét vizsgálva arra jutott, hogy az emberi sors nem is olyan kiszámíthatatlan. Vajon hányadrészét teszi ki végzetünknek a biológiai felépítésünk, és hogyan befolyásolja az agyműködés a jövőnket?


A történelem során nem csak a sci-fi műfaj merített ihletet a tudományos felfedezésekből és az új találmányokból. Nemegyszer maguk a tudományos-fantasztikus szerzők formálták egy-egy technológia alakulását. Eliot Peper népszerű amerikai sci-fi író egyenesen Kaliforniából látogat hazánkba, hogy bemutassa a Brain Bar közönségének, miként képes az irodalom megjósolni a jövőt.

Magyar tehetségek a nagyvilágban

Jentetics Kinga a PublishDrive alapítójaként új életet lehel a könyvkiadásba. Szakdolgozatát szerette volna digitálisan is megjelentetni, de olyan akadályokba ütközött, hogy saját vállalkozást kellett létrehoznia a megoldás érdekében. Most egy nemzetközi ügyfelekkel rendelkező, e-bookokat forgalmazó cég élén áll. Előadásában elárulja, hogyan lehet megreformálni a legősibb iparágakat.

A magyar-kanadai Tom Szaky célja az ember által termelt szemét radikális csökkentése, de nem éri be ennyivel: vállalkozása, a TerraCycle kifejezetten hulladékból állít elő új termékeket. Üzenete, hogy a szemétre ne feleslegként, hanem lehetőségként tekintsenek az emberek. Szerinte az újrahasznosítást üzleti alapokra kell helyezni ahhoz, hogy a nagyobb cégek is belemenjenek a játékba, ezzel megmentve a bolygót. Tavaly készült interjúnkban bővebben is mesél projektjéről!

A Brain Bar 2020 jövőfesztiválra az early bird jegyek február 15-ig érhetők el a Brain Bar oldalán. További információk és részletek a fesztivál Facebook eseményében.

Olvasd el a világ legfiatalabb vezérigazgatójával készült interjúnkat!

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Irodalom az Akváriumban akvárium

Irodalom az Akváriumban

Új Bodies kiállítás nyílik az emberi test

Új Bodies kiállítás nyílik

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal divatfotós

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal