Itt van a 2020-as Brain Bar legújabb fellépőinek listája

2020. február 15.
Hogyan reformáljuk meg a kapitalizmust új, környezetvédő vállalatokkal? Lehet, hogy a vallás és a tudomány mégsem ellenségek? Létezik a szabad akarat vagy sorsunkat már előre megírták? A 2020-as Brain Bar újonnan bejelentett előadói hasonló érdekfeszítő kérdésekre kínálnak választ. Míg Dr. Hannah Critchlow neurológus igyekszik megjósolni az egyének jövőjét, addig Eliot Peper a tudományos-fantasztikus irodalmat hívja segítségül.

Hatodik alkalommal hozza el Budapestre a világ legnagyobb gondolkodóit és újítóit a Brain Bar. Ahogy tavaly, a 2020-as jövőfesztiválon is nemzetközi szaktekintélyek és hazai nagyágyúk osztják meg gondolataikat az emberiség kilátásaival kapcsolatban, tabuk nélkül.

A túlélés kulcsa

David Sloan Wilson, a világ legismertebb evolúcióbiológusa a hit és tudomány közötti, évszázadok óta mélyülő árkot igyekszik betemetni. A tudós szerint az emberi faj sikerének fontos része a vallásos hit, mely közös kulturális alapot teremt a túléléshez.

Létezik-e szabad akarat? Dr. Hannah Critchlow fiatal agykutató a neuronok rendszerét vizsgálva arra jutott, hogy az emberi sors nem is olyan kiszámíthatatlan. Vajon hányadrészét teszi ki végzetünknek a biológiai felépítésünk, és hogyan befolyásolja az agyműködés a jövőnket?


A történelem során nem csak a sci-fi műfaj merített ihletet a tudományos felfedezésekből és az új találmányokból. Nemegyszer maguk a tudományos-fantasztikus szerzők formálták egy-egy technológia alakulását. Eliot Peper népszerű amerikai sci-fi író egyenesen Kaliforniából látogat hazánkba, hogy bemutassa a Brain Bar közönségének, miként képes az irodalom megjósolni a jövőt.

Magyar tehetségek a nagyvilágban

Jentetics Kinga a PublishDrive alapítójaként új életet lehel a könyvkiadásba. Szakdolgozatát szerette volna digitálisan is megjelentetni, de olyan akadályokba ütközött, hogy saját vállalkozást kellett létrehoznia a megoldás érdekében. Most egy nemzetközi ügyfelekkel rendelkező, e-bookokat forgalmazó cég élén áll. Előadásában elárulja, hogyan lehet megreformálni a legősibb iparágakat.

A magyar-kanadai Tom Szaky célja az ember által termelt szemét radikális csökkentése, de nem éri be ennyivel: vállalkozása, a TerraCycle kifejezetten hulladékból állít elő új termékeket. Üzenete, hogy a szemétre ne feleslegként, hanem lehetőségként tekintsenek az emberek. Szerinte az újrahasznosítást üzleti alapokra kell helyezni ahhoz, hogy a nagyobb cégek is belemenjenek a játékba, ezzel megmentve a bolygót. Tavaly készült interjúnkban bővebben is mesél projektjéről!

A Brain Bar 2020 jövőfesztiválra az early bird jegyek február 15-ig érhetők el a Brain Bar oldalán. További információk és részletek a fesztivál Facebook eseményében.

Olvasd el a világ legfiatalabb vezérigazgatójával készült interjúnkat!