Az irodalom világnézet – debütálnak Varga Viktória irodalmi pólói

2020. február 17.
Miként kapcsolódik össze egy irodalmár és egy divattervező világa? Varga Viktória, a Marie Claire Fashion Days-en is bemutatkozó divattervező ruháit egyre többen viselik előszeretettel. A bemutatókon első sorban láthatjuk Juhász Anna irodalmárt, aki rajongója Viki világának. Pár hónapja pedig közösen álmodtak meg egy basic, irodalmi kollekciót.

Egy forgatáson találkoztunk veletek, Anna most is egy ViktoriaVarga szoknyában vagy.

Juhász Anna: Igen, sokat hordom Viki ruháit, mindig feldobnak, nagyon tetszik ez a sok szín, minta, forma. Olyan, mint egy Kassák-vers…

Színek, finom anyagok, változatos textúrák jellemzik a kollekcióidat, Viki. Mindig érdekes, honnan származik az inspiráció. Volt már olyan, hogy egy vers vagy egy irodalmi mű hatott rád tervezéskor?

Varga Viktória: Nem mondhatom, hogy eddig egyértelműen lett volna ilyen alkalom, de a fantáziámat és a világlátásomat minden bizonnyal nagyban befolyásolta, hogy mindig sokat olvastam. Eddig az építészet, a festészet és az utazások voltak a fő inspirációforrásaim a tervezés során, de már gondoltam rá, hogy egy kollekciónál irodalmi művet veszek alapul, mert nagyon érdekes, hogyan lehet különböző szemszögből értelmezni irodalmi alkotásokat. Már látom is magam előtt a debütálást, ahogy Anna élőben olvassa a részleteket a műből, miközben megjelennek a modellek a kifutón… Ez is egy megvalósult álom lenne, ami remélem, valóban megtörténik majd.

Van olyan, hogy olvasol vagy hallasz egy verset, és az egész nap veled marad?

Anna: Nekem ez az életem, reggelente verssel indul a napom, amiből születik sok bejegyzés, akár téma egy irodalmi esthez.

Viktória: Már nekem is van, és ez újabban leginkább Annának köszönhető. Imádom, hogy elindította a #mindennapegyvers mozgalmát, mindig elolvasom. Már reggel várom, mert mindig élményszerű és előfordult már többször, hogy nagyon betalált és elgondolkodtatott. A szüleimnél is egyre gyakrabban kapok le egy-egy verseskötetet a könyvespolcról, és hihetetlen, mennyire nincsenek véletlenek, mert ahol kinyitom őket, mindig találok valami érdekes mondanivalót aznapra.

Mit jelent számodra az olvasás, az irodalom?

Viktória: A „slow down”-t. Az elmúlt időszakban annyira sűrű az életem, hogy alig marad rá időm. Este, az ágyban fekve szoktam olvasni, de sajnos annyira fáradt vagyok általában, hogy hamar elalszom, bármennyire is érdekes a könyv. Az utazásaim során ez a legkedvesebb elfoglaltságom, és akkor ez jelenti a nyugalmat, a töltődést, a képzeletet, a kultúrát.

Anna: Boldog vagyok, hogy azzal foglalkozhatom, amit a legjobban szeretek: olvasni, és a könyvek élményét átadni másoknak. Az irodalom forrás és mentsvár, támasz és biztató – mikor mire van szükségünk. És persze világnézet.

Hogy lett ebből póló?

Anna: A mottónk egyre több helyen jelenik meg az elmúlt években, a követőink füzetre, bejegyzésekre teszik rá, a hashtagünk is egyre népszerűbb. Ezt nagyon jó látni, és persze minket is inspirál. Tizenöt éve dolgozom irodalmárként és tíz éves az Irodalmi Szalonom – a dupla évforduló jó apropónak tűnt, hogy megajándékozzuk magunkat és a követőinket valamivel, amivel jelezzük, kik vagyunk, hova tartozunk.

Az irodalom világnézet pólók tervezésénél mi volt, amit szem előtt tartottál, Viki? Hogy alakult a munka Annával?

Viktória: Annával teljesen egy húron pendültünk. Alig, hogy felmerült a póló mint médium létrehozása, már szinte készen is volt. Legalábbis fejben, mert a kivitelezéshez (szitázás, kézimunka- szalagozás, pomponozás) kellett egy kis idő. Anna védjegyéhez szerettem volna én is olyan részleteket hozzá tenni, amik a tervezésem lényegét mutatják be, így jött létre egy közös mű.

Anna: Többféle póló készült, mindegyik egyszerű, de valami extra bele lett csempészve. A végeredményt nagyon szeretem – a pompon és a szalag más-más hangulatot mutat, mindkettőt fogom hordani színpadon és munkában is!

Volt már hasonló együttműködésed?

Viktória: Nem volt még ilyen, hogy valakivel teljesen más területen tevékenykedünk, és mégis közösen tudunk képviselni valamit. Azonban nagyon könnyű volt kapcsolódni az irodalom témájához, mert nemcsak a külsőnknek, hanem a lelkünknek is kell a szépség, a finomság. Számomra az is értékes, hogy ugyanaz a könyv mindenkinek mást ad. Ezt az egyediséget szeretném megragadni a tervezéseimben is.

A pólókról információt a viktoriavarga.hu oldalon, illetve az anna.irodalmiszalon@gmail.com címen kaphattok.