5+1 zseniális mesekönyv a rossz evő gyerekeknek

2020. március 28.
Rengeteg praktikus tanácsot lehet olvasni a válogatós gyerekek „megtérítésére”, az együtt főzéstől kezdve a vicces tálaláson át a vitaminok szerepének tudományos igényű magyarázásáig a világhálón és a magazinok lapjain. Ezúttal hat olyan kapcsolódó kiadványt mutatunk be, amely a legzseniálisabb trükkökkel és grafikákkal csábítja a kicsiket az evésre.


„Ennek nem olyan az íze, mint az oviban!” Biztosan számos anyuka sóhajt fel nap mint nap ilyen és ehhez hasonló mondatok hallatán – különösen az elmúlt időszakban. Mi most olyan mesekönyveket ajánlunk, amelyek érzékenyen, értően és humorral dolgozzák fel ezt a témát, kapaszkodót nyújtva a trükkökből kifogyott szülőknek.

1. A kedvenc – Rebecca Cobb: Mind megettem! (Betűtészta Kiadó, 2015)

Rebecca Cobb, brit író és illusztrátor a saját gyermekkori emlékeiből merített a történethez: nem volt jó evő, és úgy tekintett az evésre, mint szükséges rosszra, ami csak feleslegesen megszakítja a játékidőt. Ismerős, ugye? A könyv főhőse egy nagyon elfoglalt, rajzolgató kisgyerek, akit az anyukája ebédelni hív. A kislány rajzaiból megelevenedő barátságos és rendkívül éhes állatok – egy krokodil, egy medve és egy farkas – szerencsére készségesen besegítenek a menü elfogyasztásába. A kifejezetten kevés szöveget tartalmazó könyv illusztrációi azért is nagyon szerethetők, mert a három képzeletbeli állatot Cobb a kisgyerekekre jellemző technikával ábrázolta: ceruzával satírozva, vízfestékkel pöttyözve, a vonalból kiszaladva. A könyv elolvasása után nem garantált, hogy a gyerekünk meg fogja enni az ebédet, de az biztos, hogy mi megértőbbek leszünk vele a gyermeki fantáziavilágba történő bepillantást követően.

2. Az alapos – Berg Judit: Meseleves (Ecovit Kiadó, 2011)

Az egyik legnépszerűbb magyar gyerekkönyvíró, Berg Judit kevésbé ismert munkája a Meseleves, amely a nagysikerű Hisztimesékkel megkezdett „problémamegoldó” sorozat második kötete. Négy történetben dolgozza fel az evéssel kapcsolatos legtipikusabb gyerekszeszélyeket. A pásztorfiú és a szilváslepény című fejezet főhőse csak egyféle ételt hajlandó megenni, a Mütyür manóban szereplő képzeletbeli barát egyáltalán nem eszik, a Piros és Barna testvérpárja színek szerint válogat az ételek között, a Répa vitézben pedig a mellőzött zöldségek és gyümölcsök vezényelnek konyhai lázadást. Gévai Csilla részletgazdag illusztrációi böngészésre hívják a gyerekeket – ezt kalkuláljuk bele a mesélési időbe!


3. A vicces – Hohol Ancsa: Terka a piacon (Móra Könyvkiadó, 2015)

A Terka-sorozat címszereplője egy cserfes, négyéves kislány, akiről ebben a kötetben kiderül, hogy nagyon válogatós és nem szereti az egészséges ételeket. A szülei ezért elviszik a piacra, és ott megismerkedik egy cuki zöldségbandával, amelynek tagjai csak arra várnak, hogy egy gyerek jóízűen megegye őket. Terka a Kotnyeles Kelbimbóval, Bravissimo Brokkolival, Sütőtök Stefivel és a többi zöldséggel átélt kalandok hatására a könyv végére jó evővé, mi több, repetázóvá válik.

Olvass tovább!


4. Az álomszerű – Béatrix Delarue: Vilma levese (Pozsonyi Pagony, 2011)

Ezzel a kis könyvvel egy étteremben kialakított gyereksarokban találkoztam – bevallom, soha nem hallottam róla korábban. Ahogy belelapoztam, egyből rabul ejtett a francia írónő könnyed és légies mesevilága, amit tökéletesen kiegészítenek Horváth Mónika szivárványos-pasztelles illusztrációi. A könyvben szereplő első történet szerint Vilmának nem ízlik az anyukája levese, ezért mindenfélét beleképzel és belevarázsol, amit csak szeret: ízeket, illatokat, színeket, élményeket. Amíg a kislány ábrándozik és fecseg, a leves is elfogy. Bár a második mese nem az evésről, hanem egy születésnapi ruháról szól, mindkettőben közös alapmotívum Vilma elégedetlenkedése, majd ennek a fantázia segítségével történő feloldása az anya szelíd, mégis releváns jelenléte mellett. Mindennapi varázslatok anya-lánya módra.

5. A retró – Marék Veronika: Hol terem a sok gyümölcs? (Móra Könyvkiadó, 2019)

A felelgetős könyv első kiadása 1975-ben jelent meg. A korszak sajátosságai tetten érhetők mind Marék Veronika jellegzetes képi világában, mind a lezárásra tartogatott rövid, velős üzenetben: „A gyümölcstől erősödnek, megnőnek a gyerekek.” A könyv azt mutatja be, hogy az egyes gyümölcsök melyik évszakban, hónapban teremnek. Ez egyrészt nagyon hasznos, másrészt viszont ma már nem teljesen állja meg a helyét, hiszen szinte minden gyümölcs egész évben kapható. Ez jó alapot teremthet a gyerekekkel való beszélgetésre a helyi termelők szerepéről és az ökotudatos életmódról – természetesen a gyerek életkorának megfelelő mélységben. Az oldalanként ismétlődő, repetatív kérdezz-felelek szerkezet a szülőknek talán unalmas lehet, a gyerekek viszont nagyon szeretik.

+1 Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával (Betűtészta Kiadó, 2014)

Lackfi János a tőle megszokott humorral versel a tipikus menzakosztról, amely részben még a mai gyerekeknek is ismerős lehet: mackó sajt, paradicsomos káposzta, főtt hús meggyszósszal… kész időutazás a ’80-as évekbe. Amellett, hogy a szülők nosztalgiázhatnak, a gyerekek talán tesznek egy lépést a rettegett ételek megszeretése, de legalább megkóstolása felé: rímbe szedve a tökfőzelék vagy a körözött sem tűnik olyan veszélyesnek.

Olvastad már?


Fotó: Getty Images