Felhívás a Tánc Világnapja alkalmából

2020. április 19.
Április 29. a tánc világnapja, a táncművészet legnagyobb ünnepe. A hagyomány szerint ilyenkor előadásokat, gálaesteket és díjátadókat szerveznek országszerte, de az idei év más. A TRIP Hajó csapata azonban szeretné idén is méltó módon megünnepelni a táncművészetet és a táncosokat, ezért – a Tánckedd programsorozatukban résztvevő társulatokkal közösen – felhívással fordul a magyar táncművészek felé.

Annak érdekében, hogy idén is gyönyörködhessünk a legizgalmasabb előadásokban, és láthassuk kortárs táncosainkat, arra kérik a művészeket, küldjenek ízelítőt valamelyik produkciójukból egy rövid videó formájában. Mivel a TRIP csapata elkötelezett amellett, hogy idén is megünnepelje a tánc világnapját, ezért arra kéri a táncosokat, mutassák meg magukat, és küldjék el a TRIP Hajó Facebook-oldalának – műfajtól független – 30-60 másodperces videójukat április 25-ig. A beküldött anyag lehet akár egy korábbi fellépés rögzített anyaga, de szívesen látnak most készült kisfilmet, otthoni felvételt is. A beérkezett videókat a TRIP stábja vágja össze, és április 29-én a TRIP Hajó Facebook-oldalán mutatja be a nagyközönségnek.


A tánc világnapja az a nap, amikor a világ táncművészetét, a tánc változatos műfajait és előadóit ünnepeljük. A világnap célja a kezdetekben az volt, hogy ösztönözzék a kulturális vezetőket, szenteljenek nagyobb teret az oktatási rendszerben a táncnak, az alapfokútól kezdve egészen a felsőfokú oktatásig. A tánc mindig is a kultúránk része volt, hivatalos jelenléte ehhez mérten mégis alacsony. Az anyagi források továbbra is szűkösek, a táncművészetnek nyújtott támogatás mértéke kisebb, mint amit a műfaj valójában megérdemelne.

Olvastad már?

A TRIP Hajó évek óta ad otthont a táncművészeknek, Tánckedd nevű programsorozatának keretében hetente láthat a nagyérdemű kortárs táncelőadásokat, színpadán az ország kiemelkedő társulatai lépnek fel rendszeresen. Olyan előadók, mint a Willany Leó Improvizációs Táncszínház, a Góbi Rita Társulat, a PR-Evolution Dance Company, a Gangaray Artistic Program/ G.A.P., a Duda Éva Társulat, a Pataky Klári Társulat, Fehér Ferenc, Gergye Krisztián Társulata, a Batarita Társulat és a TranzDanz Társulat.

Láttad már?

Fotó: Wieszt János