Küzdelmes sorsok – történetek az örökbefogadásról

2020. június 02.
Megjelent Mártonffy Zsuzsa hiánypótló riportkötete az örökbefogadásról. Az Örökbe.hu alapítója a kötetben megszólaltatja az örökbefogadási folyamat minden szereplőjét és gyakorlati útmutatóval is szolgál, az Akiknek két anyja van mégsem kézikönyv; érzékeny és megrendítő tudósítás egy fájdalommal és küzdelemmel teli élethelyzetről, a szeretetről, az élet nagy kérdéseiről.

A könyv most különösen aktuális, hiszen a döntéshozók épp a közelmúltban tűzték napirendre az örökbefogadás szabályozásának megváltoztatását (erről szóló írásunkat ITT tudod elolvasni) – egyebek mellett például rövidülne és választható lenne az örökbe fogadó szülőket felkészítő tanfolyam. Hogy ez hasznos-e vagy sem, a kötet elolvasása után mindenki eldöntheti, de egy biztos: az Akiknek két anyja van szembesít az előítéleteinkkel, segít, hogy közelebb kerüljünk az örökbefogadás világához, hogy megismerjük és megértsük mindazokat, akiket érint.

örökbeadas-konyv

Milyen nő az, aki képes lemondani a saját gyerekéről?

Milyen, amikor az örökbe adott felnőttként találkozik az anyjával, aki évtizedekkel korábban lemondott róla?

Milyen egy nevelőszülőnek örökre elválnia egy kisgyerektől, akit születése pillanatától nevelt?

Lehet-e úgy szeretni egy örökbefogadottat, mint a saját vérünket?

Mártonffy Zsuzsa könyvében olyan személyes élettörténeteket ismerhetünk meg, amelyek segítenek, hogy az előítéleteinken, a félelmeinken vagy akár a romantikus elképzeléseinken túllépve jobban értsük az örökbefogadás világát.

Ezek a személyes vallomások egytől egyig megrendítőek, hiszen a megszólalók – örökbefogadottak, örökbefogadó szülők, örökbeadók, nevelőszülők és szakemberek – a legbelsőbb vívódásaikat osztják meg velünk. Mártonffy Zsuzsa tapintatosan, mégis lényeglátóan mutatja meg, hogy ezek a sorsok küzdelemről és élni akarásról, szeretetről és szeretetlenségről, kilátástalanságról és megnyugvásról, egyszóval az élet legnagyobb kérdéseiről szólnak.

A kötetben olvasható anyagokat az örökbefogadás jogi és szabályozási hátterét megvilágító, praktikus információkat összegyűjtő Örökbefogadás A-tól Z-ig című fejezet teszi teljessé.

Mártonffy Zsuzsa újságíró, blogger, egy vér szerinti a két örökbefogadott gyerek édesanyja. 2014-ben indított hiánypótló blogja, az Örökbe.hu az örökbefogadás témakörét járja körül minden szempontból, és kulcsszerepe van a témát övező tévhitek és tabuk ledöntésében. Az oldalon eddig több mint 500 írás jelent meg, és havonta 15-20 ezer látogató kíváncsi rá. Mártonffy Zsuzsa írta négy éven keresztül az SOS Gyermekfalvak Gyereksorsok című gyerekvédelmi blogját, így egyedülálló rálátással rendelkezik a magyar gyerekvédelmi rendszerre.

A könyv megrendelhető ITT!

Olvass tovább!