Mi már olvastuk: Julie Orringer – Üldözöttek gyűjteménye

2020. június 10.
A Láthatatlan híd szerzőjének új, valós eseményeken alapuló regénye a második világháború egy kevésbé ismert, mégis fontos és felemelő részletét kelti életre.

Az első mondat: „Mint kiderült, nem közlekedett vonat a faluba, ahol Chagallék éltek; egy újabb komplikáció, amire elmulasztott felkészülni.”

A történet: A regény a második világháborúban játszódik, és igaz történetet dolgoz fel. Hőse az amerikai újságíró, Varian Fry, aki a világháborúban Eleanor Roosevelt, Peggy Guggenheim és a MoMA (Modern Művészeti Múzeum New Yorkban) segítségével több mint 2000 embert mentett ki a nácik által megszállt Franciaországból 1941-ben és 1942-ben. Olyan neves alkotóknak segített elmenekülni, mint Marc Chagall, Marcel Duchamp vagy például Max Ernst. Halála után az izraeli Jad Vashem (a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága) a Világ Igaza címmel adományozta meg. A regény mindezek mellett feltárja Varian érzelmi életét is, amely nem nélkülözi a fiktív elemeket: Marseille-ben segítséget kér tőle régi kollégiumi társa, ő pedig nem tud megálljt parancsolni a múltnak és érzéseinek.

Az erőssége: Tűpontos részletességgel elmesélt valóság. Nemcsak korkép egy történelmi korszakról, de a művésztársadalom akkori életébe is bepillantást enged. Izgalmas kulturális időutazás. Mindezek mellett a regény más fontos erkölcsi dilemmát is kiveséz: vajon egy régi barát segítségkérése, hogy menekítse ki gazdag zsidó szeretőjét Franciaországból, felülírja eredeti feladatát, miszerint neves művészek életét kell megmentenie? A regény érdekessége, hogy Varian Fry sosem ismerte el homoszexualitását, kétszer volt házas, de tudni róla, hogy kapcsolatban állt férfiakkal. A regényben ábrázolt, soha be nem teljesült szerelemi szál és a régi szerető, Grant alakja fiktív, ám ettől csak még izgalmasabb.

Az íróról: A magyar származású amerikai író olyan rangos egyetemeken tanított, mint a Columbia, a Princeton és a Stanford, és korábban is rendszeresen publikált, nemzetközi sikert a Láthatatlan híd című regényével ért el, amelyben holokauszttúlélő nagyszülei történetét meséli el.

Hol, mikor olvasd: Az elmélyült olvasás kedvelőinek ajánljuk. Amint kinyitod a könyvet, egy másik világba csöppensz, ahonnan nem lesz könnyű visszatérni a valóságba. De magaddal viheted egy hosszú nyaralásra is. Csak félő, hogy nem leszel jó társaság…

Libri

Olvass tovább!