Mi már olvastuk: Sarah Collins – Frannie Langton vallomásai

2020. május 07.
Egy nő fordulatos élettörténete kel életre Sara Collins debütáló regényében, amellyel azonnal elnyerte a Costa Book Awards díját. A krimiműfaj kedvelőinek különösen ajánljuk.

Az első mondat: „A tárgyalásom úgy veszi kezdetét, ahogy annak idején az életem: kiálló, vadul bökdöső könyökök, lökdösődés, köpködés.”

A történet: A regény egy gyilkossággal megvádolt fekete cseléd tárgyalását meséli el a főhős szemszögéből, egyes szám első személyben. Ahogy a cselekmény a bűntény felderítése felé halad, lassan kibontakozik az olvasó előtt a jamaicai cukornádültetvények kegyetlen világa, majd a londoni társadalom képmutatása és látszatvalósága. Frannie különös szerelmi viszonyba keveredik úrnőjével, Meggel, ezért is terelődik rá a gyanú, hogy ő végzett asszonyával és háziurával. Egészen az utolsó sorokig lebeg a kérdés, amelyre a választ már az első oldaltól égetően tudni szeretnénk: ki hogyan halt meg, és ki által? A Frannie Langton vallomásai egy fekete nő fordulatos élettörténete abban a világban, ahol akár az egész társadalmat a vádlottak padjára állíthatnánk.

Az erőssége: A történetszövés és a sajátos elbeszélésmód is kivételes írói tehetségre vall. Érzéki hasonlatok, zavarbaejtően kifejező leírások uralják a lapokat. Miközben tűpontos lélektani leírást kapunk minden fontos szereplőről, megismerjük a felszabadított rabszolgák sorsának visszásságát, örök vívódásukat, amely a megalázkodás és a büszkeség közötti vergődés őrületbe kergető spirálja.

A szerzőről: Sarah Collins jamaicai származású írónő, a London School of Economicson diplomázott, tizenhét évig ügyvédként dolgozott, majd a Cambridge-i Egyetemen kreatív írást tanult. A Frannie Langton vallomásai az első regénye, amellyel 2019-ben elnyerte a rangos Costa Book Awards legjobb első regénynek járó díját is.

Hol, mikor olvasd: Bármikor előveheted, akár öt percre is, a cselekmény úgyis folyamatosan zakatol a fejben, még akkor is, amikor már rég kiolvastad a könyvet. Vissza-visszatér, mint egy furcsa álom.

Libri

Szerző: Sin Bettina

Olvass tovább!