Művészek ébresztik a várost – indul a séta!

2020. június 16.
A Wa(l)king the city köztéri művészeti eseménysorozatot, amelyet online követhetünk nyomon, idén a Placcc Fesztivállal korábban is rendszeresen együttműködő meghívott művészek kezdik: a Dollár Papa Gyermekei, Sőrés Zsolt, a Ziggurat Project, a StereoAkt és Somló Dávid.

A Placcc Fesztivál által – dán partnerével, a Metropolis Koppenhágai Nemzetközi Színházzal együttműködésben szervezett – Wa(l)king the city köztéri művészeti eseménysorozatra kiírt pályázatra 47 terv érkezett be. A sétát a Placcc Fesztivállal korábban is rendszeresen együttműködő meghívott művészek kezdik: a Dollár Papa Gyermekei, Sőrés Zsolt, a Ziggurat Project, a StereoAkt és Somló Dávid. Ezt követik majd azok az alkotók vagy alkotópárosok, akiket a neves zsűri a beérkezett pályázatokból kiválaszt.

Az eseménysorozat keretében 2-3 naponta egy-egy művész egyénileg ötórás sétát tesz a városban egy saját maga által választott útvonalon, amelynek során hat alkalommal online bejelentkezik egy-egy művészeti mikroakcióval. Az akciók reflektálnak a városra, a helyszínre, a helyzetre, a művész saját élményeire és érzéseire, formailag pedig a bejelentkezések alkothatnak egy sorozatot, vagy modulárisan ismétlődhetnek az egymást követő helyszíneken. A séták keresztülvezethetnek a város ismert pontjain, vagy akár eldugott, ismeretlen részein is.

TERVEZETT MENETREND // Facebook-esemény

Június 17. szerda, 6.00–11.00

Ziggurat Project (Sarlós Flóra Eszter, Kovács Emese): Invisible Traces

Nincs többé érintés? Fizikai és mentális egészségünk megóvása érdekében napi 8-15 ölelés javasolt, hiszen a fizikai érintés csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert. Az újonnan kialakult helyzetben azzal óvjuk meg egészségünket, hogy nem érintjük meg egymást!? Milyen hatással van ránk ez a távolságtartás? A két táncos-alkotó performatív sétájának középpontjában a fizikai izoláltság és a szociális intimitás, érintés fontossága áll, amelyet mindannyian újraértékelünk jelen időszakban. A város két különböző pontjából induló táncos mozgása nyomán láthatatlan útvonal szövődik. A test mindenre emlékezni fog: az érintés vagy az érintés hiánya láthatatlan nyomokat hagy.

Részletek ITT!

Június 22. hétfő, 16.00–21.00

Stereo Akt (Boross Martin, Tara Khozein): PROvision

„Unatkozol otthon, de mégsem szeretnél kimozdulni? Le kellett mondanod a nyaralásod? Ne pazarold az időd még egy Netflix-sorozatra, inkább csatlakozz egy felejthetetlen városi sétára, méghozzá az otthon melegéből! Az URBAN VISION VIRTUAL REALITY™ csomagnak köszönhetően (amely egy forradalmi VR-szemüveget és személyre szabott audio guide-ot is tartalmaz) átérezheted Budapest lüktető pulzusát, miközben a nevezetességek árnyékában felfedezheted a turistacsoportok elől rejtve maradt ékköveit is.”

Részletek ITT!

Június 24. szerda, 17.00–22-00

Somló Dávid: Kicsengetés

„Nekem az elmúlt időszakban a legnehezebb az a fókuszálatlan állapot volt, ami az életem eseményei feletti kontrollom elvesztése váltott ki. Ezért a sétámra egy precízen követhető, folyamatos meditatív figyelmet igénylő feladatot választottam magamnak. Lassan sétálva, 5 órán keresztül fogok csengetni egy előre pontosan meghatározott belvárosi útvonalon. A séta során 5 különböző hangú csengőn fogok felváltva játszani, míg a ruhámba rejtett hangszóróból, kitartott, hömpölygő hangok kísérnek, megváltoztatva a városi hangképet. Húzom magam után a hangot, mint a csiga a nyálát.”

Részletek ITT!

A művészeti mikroeseményeket a PLACCC Fesztivál Facebook-oldalán lehet online követni, a Placcc Fesztivál és az IN SITU honlapokon pedig utólag megtekinteni.

Olvastad már?