Podcast: Bovaryné meztelen. Meddig nézhetünk aktokat a múzeumokban és fehérneműs nőket óriásplakáton vagy a tévében?

2020. január 30.
Emlékeztek Emma Bovaryra? Gustave Flaubert hősnőjére? Aki boldogtalan, vagy annak hitt élete miatt megmérgezte magát? Nos, megpróbálunk neki elképzelni egy másik világot. Egy olyan életet, amelyben otthagyhatta a poros francia kisvárost, és elutazhatott. Mondjuk, egyenesen ide hozzánk. Ma milyen zenét hallgatna, mit enne, mit olvasna, mit nézne meg színházban vagy operában, miről beszélgetne, hogyan csinosítaná magát egy francia nő Budapesten? Szederkényi Olga kulturális hangjáték-sorozata.

Renoir egyik nagyméretű aktját megvette a Szépművészeti Múzeum. Miért vonzó a meztelenség és ez a kép? Miért különleges? Mit szóltak hozzá a 20. század elején és mit szól hozzá ma a közönség?

Összefér-e a  meztelenség dicsérete a művészetben és irtása a reklámban: Nagy-Britanniában tilos a női mivoltot és a klasszikus női szerepeket öncélúan hangsúlyozó reklám, beleértve a pucérságot is (de a férfi sztereotípiákra is ez vonatkozik). Meddig lesznek fehérneműreklámok és meddig nézhetünk múzeumokban aktokat? Merre tartanak a képzőművészetben és a médiában ábrázolt férfi-női szerepek? Milyen a politikailag korrekt test? És milyen Bovaryné, ha meztelen? Kiderül podcastunk harmadik epizódjából.

Podcast sorozatunk januári részében Szederkényi Olga a témáról Kovács Anna Zsófia kurátorral, a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének vezetőjével, valamint Fazekas Ildikóval és Gerendi Zsolttal, az Önszabályozó Reklámtestület igazgatójával és főtitkárával beszélgetett.

Februárban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTunes-on, Spotify-on és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!