Végre megnyithatott: Coco Chanel és Marilyn Monroe egy kiállításon

2020. június 21.
A Mai Manó Ház márciusra meghirdetett kiállítása végre megnyílt. A fotókiállításon a világhírű Douglas Kirkland alkotásait nézhetjük meg az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeiről.

Az 1934. augusztus 16-án, Torontóban született Kirkland a riportfotó aranykorában kezdett el dolgozni a Look magazinnál, majd az 1960-as és 1970-es években a Life-nál. Emellett fotózott a The Sunday Times Magazine, a The New York Times Magazine vagy a Town & Country Magazine lapoknak is.

A ’60-as évektől kezdve több mint kétezer megbízásnak tett eleget, Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképet. Olyan filmek forgatásán működött közre, mint A muzsika hangja (1964), a 2001: Űrodüsszeia (1968), a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), a Távol Afrikától (1985), a Titanic (1997), a Moulin Rouge (2000), az Ausztrália (2007) vagy A nagy Gatsby (2011).

2012 februárjában az Academy of Motion Picture Arts and Sciences bízta meg, hogy készítse el az Oscar-díjra jelölt legjobb színésznek és színésznőnek, továbbá a legjobb férfi és női mellékszereplőnek a portréit.

A sokszorosan díjazott Kirkland képei számtalan kiállításon voltak már láthatóak világszerte, munkáit olyan nagy intézmények állandó gyűjteményeiben őrzik, mint a londoni és a canberrai National Portrait Gallery, a Smithsonian Museum, a George Eastman House, a Brisbane-ben található Gallery of Modern Art, vagy az amerikai filmakadémia, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

A Mai Manó Ház az alkotó két nagyszabású sorozatát mutatja be: Kirkland 1962-ben 21 napon át volt Coco Chanel mellett, ekkor készítette róla a hatvan képből álló sorozatot. Egy évvel korábban, 1961-ben a kor szexszimbólumával, Marylin Monroe-val töltött el egy varázslatos estét, amit 55 képen örökített meg. A két izgalmas, a világsztárok életébe betekintő intim munka most először látható Magyarországon.

Olvass tovább!