Home office à la Coco

2020. április 16.
Amikor a #stayhome meg a #maradjotthon hashtagek száma az egekben, és mackónacival meg pizsamával próbáljuk megoldani még a legkomolyabb Zoom-értekezletet is, divatszerkesztőként próbálok a humor segítségével még egyet csavarni a dolgon – avagy mit tenne Coco ebben az esetben…

Szerintem mostanra mindenki kialakított magának új, titkos kis szokásokat, amikkel megőrzi józan eszét: van, aki full sminkben és pizsamában nyomja a napokat, vannak a randi szettben és magas sarkúban szemetet levivők, és vagyok én, aki az arcmaszkokra szokott rá… Elégedett dünnyögéssel pár naponta kenegetem, sőt kényeztetem magam, dorombolva nyugtázom, hogy ezzel kisimítom az idegeimet is. A fotózások hiányát is hasonló játékokkal tudom enyhíteni: eszembe jutnak korszakok, hősök és ikonok, filmek és karakterek, fejben „sztájlingolok”, és így „teremtek”… otthon, mégis szabadon.

A divatban – és így a munkámban is – leginkább a játékosságot szeretem, hogy nem vesszük – mert nem is kell – magunkat komolyan. Legalábbis én erre buzdítok mindenkit: ne vegyük az öltözködési szabályokat túl szigorúan, merjünk kilépni abból a sokat emlegetett komfortzónából, nem szakad ránk az ég, ha lerágott tabukat döntögetünk, és teszem azt, Isten ments, de egyszerre ezüst és arany is van rajtunk. Vagy ha táskánk és a cipőnk nem egyforma stílusú és színű.

Coco Chaneltől sok-sok idézet kering a neten, nem tudom, lehet-e neki tulajdonítani valamennyit, de egy biztos: nála lazább, berögzült szabályokra fittyet hányó tervezőzseni nem minden nap születik erre a Földre. Eljátszottam hát a gondolattal, vajon ő hogyan oldotta volna meg a #homeoffice ruhatárat.

Biztos, hogy maradt volna a sajátos, Chaneles eleganciánál, csipetnyi pimaszsággal, monokróm, esetleg pasztellszínekben. A mára már védjegyének számító buklé kiskabát vagy szett rögtön beugrott, de mivel bennem valahol lakozik egy idős úrihölgy is, biztos, ami biztos a pulcsi-kardigán outfiteket is megszavaztam Chanel asszonyságnak. Nem tudom, megengedné-e magának – vagy nekünk – ezekhez a tréningnadrágot, de mivel Anna Wintour a minap ebben mutatkozott, én úgy veszem, a mackónaci ezennel „legalizáltatott”! Egy szó mint száz, ha a kapucnis pulóvernél eggyel felemelőbb darabot szeretnél, egy szűkebb, gépi kötött pulcsi egy kardigánnal és a megfelelő teklagyöngy-mennyiséggel tökéletes egy délutáni Skype-meetinghez.

coco-chanel-gyongy-home-office1. Buklékabát és miniszoknya Zara 25 995 Ft és 9995 Ft  2. Gyöngyös hajpánt Mohito 2995 Ft  3. Kígyós gyűrűszett Parfois 2495 Ft  4. Karóra chanel.com  5. Kardigán Marie Lund – VAN GRAAF 8990 Ft  6. Nyaklánc Zara 8995 Ft  7. Rövid ujjú pulóver Reserved 9995 Ft  8. Gyöngydíszes pulóver michaelkors.eu

Ha pedig maradunk a „pizsiknél”, Coco ott sem a kinyúlt, pamut hálóingekre szavazna, sokkal inkább a fényes, luxushatást keltő szaténdarabokra – szintén egy kis ékszerhalmozással, amihez én bevetnék akár egy élénk rúzst is.

coco-chanel-pizsama-szaten-home-officen1. Csíkos pizsamaszett H&M 9995 Ft  2. Kék pizsamafelső és -nadrág Oysho 8995 Ft és 7995 Ft  3. Zöld szaténblúz és -szoknya Nanushka 112 490 Ft és 88 490 Ft  4. Nyaklánc H&M 2995 Ft  5. Telefontok H&M 3495 Ft  6. Ezüst fülbevaló Thomas Sabo 54 100 Ft  7. Gyöngysor Weekend Max Mara 33 390 Ft

Fotó: Getty Images, Marie Claire-Archivum

Olvass tovább!