Kiállítás nyílik Budapest streetfotósainak legjobb képeiből

2020. augusztus 14.
Vicces, abszurd, megható, apokaliptikus: ez mind Budapest. Legalábbis így látta a gyönyörű, mocskos, magával ragadó és lehangoló város utcáit az elmúlt években a Budapest Street Photography Collective tizenkét tagja. Fotóikból most kiállítás nyílik.

Egy kíváncsi fotós számára nincs őszintébb, érdekesebb, izgalmasabb hely, mint az utca. Ezért fotózza évek óta megszállottan a BPSPC tizenkét tagja. A korábban külön-külön alkotó utcafotósok tavaly novemberben álltak össze csapattá, elnevezésükkel is követve a nemzetközi SPC trendet. A 12 tagnak különböző a stílusa, de közös a célja: elfogadtatni és elismertetni a művészi utcafotó nagy múltú és gazdag műfaját itthon is.

Képeik eddig csak közösségi felületeken voltak megtekinthetők, most viszont megmutatják őket a város fölött lebegő tetőteraszon is. Augusztus 15-én 19:30-kor a kiállított fotók mellett a Budapest Rooftop Cinema Mammut Tető mozijában debütál majd a róluk szóló kisfilm, amelynek trailerét itt láthatjátok:

A film után további képeket nézhettek a vásznon a BPSPC tagjaitól. Lesz finom nyáreste, koccintás, a lemezeket Marwell pörgeti, és persze találkozhatsz az alkotókkal is.

A BPSPC-ről

A Budapest Street Photography Collective (BPSPC) a fővárosban élő és dolgozó fotósok alkotói szövetsége. Tagjaink közt van főállású fotós és olyan is, aki a napi munka mellett alkot, van köztünk tizenöt és negyvenkét éves is, mindenkinek más a szemlélete, stílusa, de az ambíciók közösek: elfogadtatni és elismertetni a művészi utcafotó egyébként nagy múltú és gazdag műfaját Magyarországon is. Itthon ehhez szemléletformálásra van szükség: a jogi környezet és a közhangulat finoman fogalmazva nem kedvez a streetfotónak, az alkotó már azzal is kockáztat, hogy előveszi a fényképezőt az utcán.

„A közösségünk nem akar ártani, gúnyolódni, ítélkezni. Ellenkezőleg: meg szeretnénk ragadni az utcák életét, hogy az egyszerre spontán és nagy gonddal komponált, szerkesztett fotóinkkal hiteles, torzításmentes képet adjunk városainkról és korszakunkról. Nem egyszerűen az utcát fotózzuk: képeinknek, sorozatainknak üzenetük van, mindig az embert és a környezetét mutatjuk meg, ez pedig néha groteszk, néha esztétikus, de mindig egy-egy történetet mesél, úgy, ahogy azt csak az utcafotó tudja.”

Kattints a fotóra, és nézd meg a BPSPC alkotóinak néhány munkáját!

12 fotó megtekintése

A tagok:

Bedynski Krisztián @dmrl
Chripkó Lili @boldoganeltekmig
Erdős Dénes @erdosdenes
Juhász Jácint @jac1nt
Mónus Márton @monusmarton
Neményi Márton @marton_nemenyi
Soós Bertalan @soosbertalan
Szabó Bálint @szabobalintph
Szalai Imre @bijoux.perdus
Tálas Achim @talasachim
Temesi Ádám @adamtemesi
Varga Benedek @benedek.jpg

Olvass tovább!


Kapcsolódó