Végre egy női detektívsztori – szeptemberben érkezik Enola Holmes

2020. augusztus 18.
Úgy tűni a nők ismét a férfiak mellé lépnek. Kedvenc detektívtörténetünk idén új köntöst kapott és most nem a briliáns nyomozó, hanem húga, Enola Holmes kerül előtérbe. Harry Bradbeer rendezésében, a Stranger Things-ből ismert Millie Bobby Brown főszereplésével készült film szeptemberben fog megjelenni a Netflixen.

Nancy Springer, a 19. századi Angliában játszódó, azonos című könyvsorozatán alapuló történetben Enola bátyjai, Sherlock (Henry Cavill) és Mycroft (Sam Caflin) nyomdokait követi. A fiatal lány tizenhatodik születésnapja előtt édesanyja eltűnik, Enolának pedig fogalma sincs arról, hogy mi történhetett vele.

Felhőtlen gyermekkora után a legkisebb testvér bátyjai gondozása alá kerül, akik elhatározzák, hogy elküldik őt egy leányiskolába, ahol megfelelően viselkedő, illemtudó nőt faraghatnak belőle. Enola azonban nem hajlandó követni testvérei kívánságait, ezért Londonba menekül és édesanyja nyomába ered. Kalandjai során egy másik rejtélybe is belecsöppen, amikor az élet összesodorja őt egy fiatal, menekülő lorddal, Tewkesbury-vel (Louis Partridge). A legkisebb Holmes hű marad nevéhez és testvéreihez hasonlóan igazi szupernyomozóvá válik.

A rendező elmondása szerint a film apropóját az adta, hogy a Sherlock-rajongók tudták, hogy valószínűleg van egy húga szeretett detektívünknek, azonban mégsem gondolták, hogy Enola tényleg létezik. „Ez magával hoz egy feminista vonalat a történetbe, ami számomra különösen érdekes volt, mert Sherlock Holmes sokszor nőgyűlölőnek tűnik” – mondta.

„Amikor Harryvel (a rendező) a szerepemről beszélgettünk tisztában voltunk azzal, hogy előttem már sok nagyszerű színész nyújtott kiemelkedő alakítást Sherlock Holmes alakjában” – nyilatkozta Henry Cavil. „Ebben a verzióban az fogott meg, hogy egy szokatlan szemszögből mutatja be a történetet. Ez nem egy Sherlock-, hanem egy Enola Holmes-film.”

Az ígéretes siker ellenére nem mindenki örül úgy a közelgő bemutatónak, mint a híres detektív rajongói. A Conan Doyle Estate pert indított a Netflix ellen, mert állításuk szerint az Enola Holmes filmben szereplő Sherlock-karakter megsérti az eredeti szerzői jogokat. Az örökséget kezelő társaság már régóta sérelmezi, hogy Holmes-t az utóbbi időkben olyan tulajdonságokkal ruházták fel, amelyek a könyvben nem voltak rá jellemzőek.

Ugyan a Netflix még nem fedte fel a film megjelenésének pontos dátumát, csak az előzetesét, minden jel arra mutat, hogy hamarosan mi is láthatjuk Enola kalandos történetét!

Forrás: Radio Times Fotó: Netflix

Olvass tovább!