Pura Poesia #30 – Törőcsik Franciska: „Egy regény nagyon tudja a színészt képezni”

2020. november 18.
A sorozat legutóbbi vendége, Törőcsik Franciska színművész életében az olvasás nagyon fontos helyen van – építkezik a szövegekből, legyen az drámatanulás vagy kedvenc Szabó Magda-regénye.

A Pura Poesia irodalmi sorozat két éve minden alkalommal egy-egy alkotó, író, színművész, énekes világába enged betekintést, megmutatja a művészeti ágak összekapcsolódását, és azt, hogy egy-egy vers milyen fontos szerepet játszik mindannyiunk életében. A sorozat legutóbbi vendége, Törőcsik Franciska színművész életében az olvasás nagyon fontos helyen van – építkezik a szövegekből, legyen az drámatanulás vagy a kedvenc Szabó Magda-regénye.

torocsik-franciska

S ha már tanulás, a beszélgetés elején mesél a gyakorlás fontosságáról: „Szerintem az ember egész életében azt tanulja, hogy hogyan kell élni, dolgozni, alkotni. Bennem folyamatosan változik, hogy hogy jobb: a kőkemény munka kikerülhetetlen, az kell, de nyilván a néző is attól fogja élvezni az adott előadást, hogyha te ott a színpadon élvezed. Ha ez egy személyes üggyé tud válni, nincsen túl próbálva, tud spontán maradni. De dolgozni, próbálni mindig kell, az odaadó lelkesedés a felkészülés folyamata a legfontosabb.” És azt is elárulja, „egy szövegnek két hét kell a megtanulásához, hogy igazán elmélyüljön, megérjen.” A mi kis falunk sorozat kapcsán a nevettetésről mesélt Franciska, ami számára ugyanúgy hivatás, és arról, hogy a családban mindig ő volt a bohóc, máig megvan és meghatározó személyiségének a bohóc énje. „Bennem nagyon sok gátlás volt, és ez a bohócszerep nagyon kényelmes volt, ebben a szerepben találtam meg a gátlásból a menekülő utat.”

juhasz-anna

Franciska is – hasonlóan több korábbi vendéghez – Földessy Margitnál kezdte a színészmesterséget tanulni, sőt Margit volt az, aki a pályára biztatta. „Nehéz megfogalmazni, hogy mitől olyan jó az, amit Margit csinál. Végig a játékról, az élvezetről, az improvizációról szól.” Mint megtudjuk, soha senkinek nem merte bevallani, hogy színésznek készül, egészen addig, amíg fel nem vették a Színműre. A beszélgetésben előkerül élete első Csehov-szerepe, majd Mészáros Márta nagy sikerű, gyönyörű filmje, az Északi fény – Aurora borealis, amelynek egyik főszerepét játszotta. A szövegtanulásról és az olvasásról is mesélt a színésznő, és két kedvenc írójáról – elsőként Szabó Magdáról, akinek a karantén alatt olvasta el Mózes egy, huszonkettő című írását, ami leginkább a generációk közti szakadékról szól, és számára friss, aktuális és tabukat döntögető írás, majd a Csigaház is szóba került, amely szövegnek a hangoskönyvváltozatát készíthette el. Térey Jánoshoz pedig egy izgalmas családi szállal kapcsolódik Franciska, amit a beszélgetésben meghallgathattok, ahogy azt is, miképp állt össze Prieger Zsolt zenésszel együtt a Térey János Káddis előadás, amelyből részletet a november 18-i, 10 éves Irodalmi Szalon Gálán is bemutatnak – most már tudjuk, online formában! A színésznő a beszélgetés végén verset is szaval a videóban – Térey Jánostól.

Nézzétek meg a felvételt, és legközelebb, november 19-én pedig Harcsa Veronika érkezik Juhász Anna otthonába egy irodalmi beszélgetésre.