A legjobb könyvek listája a fa alá magunk vagy mások örömére

2020. december 01.
Útjára indítjuk adventi boldogságkalendáriumunkat, hogy minden nap legyen valami, ami örömet okoz nekünk vagy általunk másoknak. Ma olyan könyveket gyűjtöttünk egy csokorba, amelyeket érdemes beszerezni akár a fa alá, akár csak úgy, a magunk örömére.

Klasszikusok ünnepi kiadásban

Díszkötetben kerülhetnek a fa alá, ráadásul párban Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes írásai. A Nemcsak kortársak, és munkatársak voltak a Nyugat szerkesztőségében, hanem nagyon jó barátok is. A 20. századi magyar irodalom két kiemelkedő alkotójának ünnepi témájú írásait gyűjtötték most egy-egy kötetbe. A Karácsonyi társasjáték – Változatok egy ünnepre című válogatás Karinthy Frigyes verseinek, novelláinak, humoreszkjeinek, karcolatainak és irodalmi paródiáinak különleges gyűjteménye a karácsony és a szilveszter témakörét átölelve.  Kosztolányi a Csodát nekem című könyvében pedig karácsonyi prózáinak és verseinek gyűjteményét olvashatjuk. Az olykor humoros, olykor lírai írásokban bámulatos érzékletességgel idéződnek meg az ünnep színei, hangjai és illatai. Pont ilyen bensőséges hangulatú írásokra van szükségünk 2020 végén. Katt IDE!

Az őszinte történetek kedvelőinek

Nem véletlen, hogy a francia nők legolvasottabb szerzője Amélie Nothomb. Diane története egy kegyetlenül őszinte történet rivalizálásról, pusztító féltékenységről, bizalmatlanságról és megbocsátásról – egy mérgező anya-lánya kapcsolatról és annak életre szóló hatásairól. Ahogy már a borító is ígéri. Milyen anyai szeretet nélkül felnőni? Hogyan küzdhetsz meg vele, ha az életed női szereplőitől valahogy nem azt kapod, amire valójában vágynál? A regény a saját életünkkel kapcsolatban is számos összefüggésre rámutathat. Katt IDE!

Akasztófa-humor minden mennyiségben

Van olyan, aki még nem hallott esetleg Benedek Ágota első könyvéről? Hát akkor itt az ideje, hogy beszerezd magadnak vagy a legjobb barátnődnek a fa alá. Az önterápiás céllal indult karanténnapló, egy blogon jelent meg, de csakhamar könyv lett belőle, és még egy sorozat is születőben… A kimondhatatlan cím egy igazán őszinte, szókimondó stílust, nyers szarkazmust és féktelen abszurditást rejt. Ágota pedig valamennyiünk helyett kimondja a tabukat, a titkokat és a legnagyobb igazságokat a mindennapokról, az életünkről. Katt IDE!

Gasztrofanatikusoknak

Bianca Bosker profi újságíró és amatőr borivó. Könyvében arra vállalkozott, hogy kideríti, mi a titka a borkostólás misztikumának. A kíváncsi és humoros könyv jó adag egészséges kételkedéssel vezet be majd minket a titkos borkóstoló csoportok, exkluzív New York-i éttermek és nagy borkészítő cégek világába, sőt arra is igyekszik fényt deríteni, mi megy végbe szervezetünkben az ízérzékelés folyamán. Könyvét borkedvelők és a borral még csak most ismerkedők egyaránt élvezni fogják. Katt IDE!

Leendő édesanyáknak

Egy sejthalmazból néhány hónap alatt varázslatos módon lélegző, enni és gondolkodni képes szervezetté alakulunk át. Hogyan lehetséges ez? A DNS-molekula felfedezése óta a biológia szédítő tempóban fejlődik, és a tudósok olyan kérdésekre is választ tudnak adni, amelyekre korábban az lehetetlennek tűnt. Honnan tudják a sejtek, hogy szívet, nem pedig kezet vagy fület kell létrehozniuk? Hogyan lehetséges, hogy az egypetéjű ikrek génjei megegyeznek, ám ujjlenyomatuk mégis különböző? És vajon mi a közös bennünk és az ecetmuslicában? A könyv a fogantatástól a születésig meséli el életünk történetét: az első egyszerű sejtosztódástól a kilenc hónap után bekövetkező pillanatig, amikor kifejlett gyermekként átküzdjük magunkat egy szűk nyíláson. Katt IDE!

Nem csak George Clooney rajongóknak

Mi marad a világ végén? Mennyit ér egy élet munkája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Lily Brooks- Dalton posztapokaliptikus regénye, amelyből George Clooney készített filmet azonos címmel (december 23-én a Netflixen). Augustine-t, a zseniális, idős asztronómust csak a csillagok érdeklik. A tudós évek óta elszigetelt kutatóállomásokon él, és az eget tanulmányozza, hogy felderítse az univerzum létrejöttét. Egy véletlennek köszönhetően egy sarkvidéki kutatóbázison ragad, ráadásul egyetlen társa egy rejtélyes gyerek, Iris. Ugyanebben az időben Sullivan éppen az Aether fedélzetén repül hazafelé a Jupitertől. Az útjuk eddig sikeres volt, de amikor a Küldetésirányítás magyarázat nélkül elhallgat, Sullynak és társainak el kell gondolkozniuk azon, hogy hazatérnek-e valaha. De vajon hogyan fonódik össze a két ember sorsa? Katt IDE!

Angol nyelven olvasóknak

Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas 

Ez nem a tipikus kedves karácsonyi történetgyűjtemény! Tim Burtonhöz méltó módon a karácsony is hátborzongató köntöst kap ebben a könyvben, mely egyben adventi kalendárium is, telis-tele kivehető apróságokkal. Nagyobb gyerekeknek, akiket már nem köti le a szívszorító vagy éppen a kedves karácsonyi csodavilág kötelező – de Burton világáért rajongó felnőttek is megtalálják a számításaikat a kötetben, sőt talán még jobban is örülnek neki, mint egy századik édesség- vagy szépségkalendáriumnak. Ráadásul ez nem csak az idei adventra szóló meglepetés! Katt IDE!

The British Library: A Literary Christmas Antology 
Már régóta tanulsz angolul, de könyvet még nem olvastál soha? A karácsonyi fényben úszó lakásban bekuckózva a British Library tematikus válogatásával nem is lesz olyan nehéz elkezdeni! A szerkesztők kifejezetten karácsonyi verseket, novellákat, történeteket és meséket gyűjtöttek össze egy kötetbe, így biztosan mi is találunk köztük az angoltudásunknak és a hangulatunknak megfelelőt. A kötet lapozgatása közben nem csak a különböző szerzőket idézhetjük meg Dickenstől a kortárs Benjamin Zephaniah-ig, de velük együtt régmúlt századok és az angolszász kultúrkör karácsonyait is. Nem szabad elmennünk szó nélkül a grafikák mellett sem: az antológia skandináv dizájnt kapott, így méltó helye lesz a könyvespolcon túl az ünnepi lakásdekor központi elemei között is. Figyelem, gyerekeknek készült a kötethez egy „kistesó” is, egy ugyanennyire mutatós, kicsiknek válogatott gyűjtemény is. Katt IDE!

Olvass tovább!