Fát ültetett Udvaros Dorottya a Kaukázus zenekarral

2021. január 30. |

Faültetéssel népszerűsíti a környezetvédelmet új klipjében a Kaukázus. A zenekar frontembere, Kardos-Horváth János aggódik saját gyermekei és a Föld jövőjéért. Ő maga mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát, és bízik benne, hogy a dal és a klip hatására többen gondolják majd át, mit tehetnének a Föld jövőjéért. A forgatásra boldogan mondott igent Udvaros Dorottya is, aki feltűnik a zenekar klipjében.

10 millió Fa közösséggel együttműködésben készítette el legújabb videoklipjét a Kaukázus, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott, a forgatás alatt a balatoni Tanúhegyek tövében közel száz új fát ültettek. Az elmúlt években a zenekar körül nagyon jó közösség épült ki, a segítségükkel, valamint a 10 millió Fa csoporttal és a Greenpeace-szel közösen ültették el a fákat a Balaton partján. A forgatáson részt vett Udvaros Dorottya is, akinek szintén szívügye a környezetvédelem. A klipben, amelyet Jenőfi Dániel rendezett, az egész napos forgatás során született idilli képeket olyan globális pillanatképekkel állították szembe, amelyek bolygónkon napjainkban készültek. A végeredmény sokkolóra sikerült.

kaukazus-faultetes

A Föld jövője

A Kaukázus frontemberének életében nagyon fontos szerepe van a környezetvédelemnek, ő maga pedig mindent megtesz, hogy a saját eszközeivel megóvja a bolygót. Nagy szerepe van ebben annak, hogy a zenész háromgyerekes édesapa. Az Álmodjunk élettel című szerzemény a tavaszi karantén időszakában született, a zeneszerző-előadó szerint egyfajta Föld-himnusz született.

„Három gyerekem van, és nagyrészt ez az oka annak, hogy aggaszt, mi történik a Földdel. Sokat gondolkodtam, hogy az a fajta kényelem, amiben az emberiség él vagy élni akar, megéri-e a pusztítást, amit véghez viszünk érte. Szerintem nem – magyarázta. – Mi a zenekarral együtt is próbálunk tenni azért, hogy jobb legyen, hogy jó irányba változzanak a dolgok, és a klipben azt is megmutatjuk, hogy ehhez nem kellenek nagy tettek, apró cselekedetekkel is segíthetünk, igenis lehetséges!”

Ezt már láttad?

Két Margit-szigetnyi fát ültetne a 10 millió Fa mozgalom – és ebben mi is segíthetünk!

Két Margit-szigetnyi fát ültetne a 10 millió Fa mozgalom – és ebben mi is segíthetünk!

Itt a műanyagmentes július, azonban nemcsak a műanyag visszaszorításával tehetünk jót a hónapban, hanem például faültetéssel is! A gerilla faültető akciók hátulütője sokszor az, hogy szaktudás híján nem jó helyre vagy nem megfelelő fákat ültetnek az emberek. Azonban ha a 10 millió Fa mozgalom gyönyörű célját erősítjük az adományunkkal, akkor biztosan célt ér a Föld zöldítésére szánt pénzünk.

A Kaukázus frontembere vallja, hogy a környezetvédelem a kis lépésekkel kezdődik, és bízik benne, hogy aki megnézi a klipet, átgondolja a lehetőségeket.

udvaros_dorottya

Udvaros Dorottya boldogan csatlakozott a faültetéshez

„A környezetvédelem nagyon régi téma, sokszor és sokat beszélnek róla, de hiába, hiszen érdemben semmi nem változott. Pedig vannak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy haladjunk. Én például olyan házban élek, ahol nincsenek közművek, és nagyon kevés vegyszert is használok, húst pedig egyáltalán nem eszem, mert szerintem ez is része annak, hogy óvjuk a világunkat. A gyerekeimnek próbálok példát mutatni azzal, hogy igyekszem nem károsítani a környezetet. Szeretnék majd a szemükbe nézni és azt mondani, hogy mindent megtettem a jövőjükért – mondta a zenész. – Persze azt nem mondom, hogy teljesen kívül kerültem a civilizáció határain, az nyilván nem lehetséges, de szerintem az egyén szintjén kezdődik minden. Ha mi úgy élünk, hogy könnyítsünk a bolygónk terhein, akkor a sok kicsi sokra megy elv mentén történik majd pozitív változás. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet ezzel a dallal és a hozzá készült klippel.”

A zenekar az Egyetlen szó című dallal résztvevője az idei, A Dal 2021 című műsornak is.

 

Fotó: Juho Rytkönen, Kaukázus

Olvass tovább!

Szabad-e, kell-e ma Magyarországon fát ültetni, erdőt telepíteni?

Szabad-e, kell-e ma Magyarországon fát ültetni, erdőt telepíteni?

Nemrégiben egy magyar kutatócsoport munkájára hivatkozva jelent meg cikk az Indexen arról, hogy a meggondolatlan erdőtelepítés és faültetés adott esetben akár ki is száríthatja és csontszárazzá változtathatja a korábban termékeny talajt. Az írás hatására sok embert sikerült elbizonytalanítani abban a kérdésben, hogy az Alföldön, vagy akár Magyarország egész területén érdemes-e egyáltalán fákat ültetni.

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Spanyol és latin-amerikai művek Kiss Flórával és Vecsei H. Miklóssal Cervantes Intézet

Spanyol és latin-amerikai művek Kiss Flórával és Vecsei H. Miklóssal