Két Margit-szigetnyi fát ültetne a 10 millió Fa mozgalom – és ebben mi is segíthetünk!

2020. július 05.
Itt a műanyagmentes július, azonban nemcsak a műanyag visszaszorításával tehetünk jót a hónapban, hanem például faültetéssel is! A gerilla faültető akciók hátulütője sokszor az, hogy szaktudás híján nem jó helyre vagy nem megfelelő fákat ültetnek az emberek. Azonban ha a 10 millió Fa mozgalom gyönyörű célját erősítjük az adományunkkal, akkor biztosan célt ér a Föld zöldítésére szánt pénzünk.

Szokatlan ajándékot kért az ország egyik legnagyobb faültető szervezete: két Margit-szigetnyi fára gyűjt az egyéves születésnapját ünneplő 10 millió Fa. A Föld valaha regisztrált legmelegebb júliusában alakult mozgalom eddig közel 50 ezer fát és cserjét ültetett el az országban, az idei cél pedig 150 ezer fa.

A szervezet több tízezer önkéntese és 50-60 ezer követője hisz abban, hogy a klímaváltozásra faültetéssel lehet leggyorsabban válaszolni, a vírus azonban lelassította a tervek megvalósítását. A közel egyéves közösség nem bízta a véletlenre, egyszerre két kampányt is indított júniusban, hogy behozzák a lemaradást.

Az idő gyorsan fogy, sietni kell, hogy meglegyen a cél. Mindenkire számítanak.

 


A 10 millió Fa közösség Isten ültessen sokáig! elnevezésű kampányával kezdett el fákra gyűjteni az egyik legnépszerűbb mikroadománygyűjtő oldalon, az adjukossze.hu-n, de besegít a gyűjtésbe a térség legnagyobb kertészete is. Az Oázis Kertészet minden faültetésre szánt 1000 forint után 500 forint adományt ajánl föl a mozgalom számára. A cél mindkét esetben az, hogy közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el az országban.

Tavasszal országszerte nagyszabású közösségi ültetéseket terveztek, amit meglehetősen felülírt a járvány. A 130 csoportból álló országos közösség tagjai mégsem dőltek hátra. Csaknem 40 ezer fiatal fát és cserjét ültettek el a tavalyi megalakulás óta. Ezek a számok adták meg a kezdőlendületet ahhoz, hogy a világjárvány sújtotta helyzetben is előre tekintsenek.

A 10 millió Fa csapata a Highlights of Hungary-átadón

 

Az ültetésekkel is fontos üzenetet küldenek a világnak: ahogy eddig éltünk, az nem folytatható tovább! Az elmúlt hónapokban keserves tanulságokkal megéltük, hogyan küldte padlóra egyetlen vírus a világot. Vajon mi fog történni a klímaváltozás visszafordíthatatlanná válása után? Az újrakezdés jó alkalom arra, hogy ezekről a kérdésekről is gondolkozzunk.

A klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb tudományos eredmények is igazolják, hogy a Föld globálils felmelegedése összefüggésbe hozható a járványok terjedésével, új, eddig ismeretlen vírusfajok kialakulásával. Az ENSZ kezdeményezésére megalakult Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által 2018-ban kiadott speciális jelentése szerint 2047-ig még sikerülhet a világot karbonsemlegessé tenni, vagyis a kibocsátást alacsony szintre süllyeszteni, ami például faültetésekkel ellensúlyozható.

Pokorny Lia talicskával

Aki ma jót akart tenni, fát ültet. És aki fát akar ültetni támogathatja a faültető mozgalmakat. A 10 millió Fa közösség ültetéseivel óhatatlanul edukál is, hiszen az emberek, akihez eljutnak, ma már sokkal többet tudnak a fákról, az erdők működéséről, mint egy évvel ezelőtt. A jelenleg futó kampányaiban is cselekvésre szólít fel.